Велчев: Подготвени са две искания за сваляне на имунитета на магистрати
Велчев: Подготвени са две искания за сваляне на имунитета на магистрати / netinfo

Главният прокурор Борис Велчев ще внесе във Висшия съдебен съветутре искания за снемане на имунитета на още двама прокурори. Прокуратурата и съдът не измислят законите, а само ги спазват и прилагат, така Борис Велчев коментира освобождаването на подсъдимия за трафик на проститутки скандален рапър Ванко 1 от арестасрещу парична гаранция.

Главният прокурор съобщи, че няма да изчаква приемането на новия закон за съдебната власт, а ще спази обявения срок за конкурса за нов шеф на Софийската градска прокуратура – 10 ноември, и нов градски прокурор ще бъде избран. По повод освобождаването от ареста на Ванко 1 Борис Велчев коментира: „прокуратурата и съда не измислят законите, те само ги спазват и тук не бива никой да се сърди нито на прокурорските, нито на съдебните органи, че са приложили закона. Много съм далеч от мисълта, че това е идея, която да бослуже делото на Ванко 1”.

Това е просто разбиране на парламента за необходимостта от това да се ограничи обхвата на наказателната репресия – една политика, която аз по начало харесвам и смятам за правилна, каза главният прокурор. За съжаление, една политика може да бъде проведена, макар и принципно правилна, често пъти с конкретни решения, които са леко смущаващи. Надявам се, парламентът да оцени това обстоятелство, каза Борис Велчев.