Велчев не изключва вариант за нови обвинения срещу Кирил Рашков
Велчев не изключва вариант за нови обвинения срещу Кирил Рашков / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Велчев не изключва вариант за нови обвинения срещу Кирил Рашков
45754
Велчев не изключва вариант за нови обвинения срещу Кирил Рашков
  • Велчев не изключва вариант за нови обвинения срещу Кирил Рашков

Не е изключено да бъдат повдигнати и нови обвинения срещу Кирил Рашков, но това ще стане тогава, когато се съберат съответните доказателства, а не когато имаме само подозрения, обяви главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Велчев посочи, че предстои да бъде внесен обвинителен акт срещу Кирил Рашков.

"Доколкото съм информиран, с много бързи темпове тече разследването за извършени от него данъчни престъпление", каза още главният прокурор. В момента Кирил Рашков е с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Повдигнати са му две обвинения за престъпление - затова, че на 23.09.2011 г. в село Катуница се е заканил с убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

Веднага след задържането на Кирил Рашков, Окръжната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство срещу него заради непогасени данъчни задължения в периода 2004-2011 г.

Действията са предприети след сигнал от НАП-Пловдив от 27 септември. Кирил Рашков дължи 75 000 лева данък сгради и такса смет за два имота в Пловдив. Сумата е натрупана за периода 1998 г. - 2007 г., сочи информация от Община Пловдив.

Във връзка с предстоящите избори Борис Велчев каза, че е съгласен по разследванията за купуване и продаване на гласове да се използват и специални разузнавателни средства (СРС). По думите на главния прокурор броят на делата и на преписките за търгуване с гласове е нараснал чувствително.

Велчев изрази опасение, че използването на СРС-та може да стане причина за нападки към управляващите, че подслушват своите политически опоненти.

Главният прокурор посочи още, че при предишните избори има осъдени 130 човека за купуване и продаване на гласове, но не очаква тази година цифрата особено да нарасне.