Велчев и Тачева „за” нов Наказателно-процесуален кодекс
Велчев и Тачева „за” нов Наказателно-процесуален кодекс / снимкa: Sofia Photo Agency
Необходим е нов работещ Наказателно-процесуален кодекс, около това мнение се обединиха участниците в кръгла маса, сред които правосъдният министър Миглена Тачева, главният прокурор Борис Велчев, заместник-министърът на вътрешните работи Румен Андреев и депутати. Главният прокурор настоя преди това Народното събрание да приеме концепция, която да очертае рамките на кодекса.

Борис Велчев каза, че е крайно време в нов Наказателно-процесуален кодекс да се отделят леките от тежките престъпления, престъпленията от простъпките, така както е и препоръката на Европейската комисия в последния доклад. В противен случай системата ще се задръсти. Сега един дознател има чудовищно натоварване от 300-400 дела. Същото е и при софийските прокурори, а никой не може да разследва качествено толкова много дела.

Така прокуратурата миналата година прекрати 274000 дела по давност. В същото време няма облекчен процесуален ред, по който да се наказват леките престъпления, те се наказват по тежест и това допълнително затлачва системата.

Според Миглена Танчева остава въпросът да се намери работа на следствието, като се намери балансът с поетите ангажименти за структурни промени в съдебната власт.

Главният прокурор се съгласи, че е необходим дебат за структурните промени в съдебната власт, но отбеляза, че в България обикновено те се приемат за панацея, а не решават нищо. Той призова да преглътнем упрека на Европа, че сме се отклонили от ангажиментите и сме разширили правомощията на следствието, но да можем да отчетем по-добра работа.