Асен Василев
Асен Василев / БГНЕС
България е блокирала 890 хиляди долара към руското посолство, но не са налагани запори
Няма запорирани сметки, няма изрични действия, направени от българската държава, това е автоматично действие по силата на санкциите, наложени от Европейския съюз. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев по отношение на информацията за запорирани сметки на служители на руското посолство у нас на стойност 890 хиляди долара.

По думите му действително са спрени преводите, но няма запори, наложени от българската държава.

Дерогацията се консултира с ЕК. Когато получим становище дали трябва да се отменят санкциите за този конкретен превод - те твърдят, че преводът е за заплати на стойност 890 хиляди долара. Когато получим становище и дали да се даде дерогация, съответно ще предприемем мерките, посочи той.

Напрежение в НС заради изказване на Йорданов за Закона за личната помощ

Не е коментиран персоналния състав на проектокабинета "Василев", поясни той по отношение на преговорите за съставяне на нов кабинет.

"Ако нямаме 121 депутати, няма смисъл да се представя състав на проектокабинета", заяви още Василев.

По-рано председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обяви пред журналисти в парламента, че министерството на финансите е спряло парите на руското посолство, които са си техни.

Йорданов сподели, че има и български пари в Русия, на нашите дипломати, които руснаците също могат да блокират. „Това минава всякакви граници на глупостта, защото това няма връзка с това, че ние сме враждебни държави. Ние нямаме скъсани дипломатически отношения още“, категоричен е Йорданов.

Депутатът от ИТН заяви, че от ПП лъжат и си измиват ръцете с МВнР. По думите е факт, че е еднолично нареждане на Кирил Петков към шефа на ДАНС да бъдат обявени за персона нон грата 70-те руски дипломати и служители.

„Той продължава да лъже. От трибуната лъга, че са взимани решения още на 9 юни въз основа на доклади на ДАНС, а не е имало нито един доклад на ДАНС на 9 юни“, каза още Тошко Йорданов.