/ БГНЕС
"Ако нямаме бюджет следващия един месец, шансовете да влезем в Еврозоната от 1 януари 2024 г. са нулеви". Това каза Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната", на среща с представители на работодателски организации в Народното събрание. 

Василев напомни, че Министерският съвет е предложил удължение на бюджета от 2022 г. По думите му той е неадекватен на икономическите условия, които драматично са се променили.

"Няма да има време за истинска бюджетна процедура, ако тя не започне сега", каза още Василев.

Среща при Радев: От КНСБ настояват за нов „Бюджет 2023“, не удължаване на стария

"Законът, който е внесен за удължаване на бюджета от тази година, замразява всички заплати, социалните плащания, пенсии, всички помощи, които се дават и на бизнеса, което според мен е абсолютно неразумно, имайки предвид инфлацията, натрупана от момента на приемането му до 1 януари догодина, когато трябва да влезе следващият бюджет", коментира още Василев.

Според него, ако няма редовно правителство, този бюджет навярно ще трябва да работи до 30 юни догодина, тъй като "избори през март, ново правителство април", докато новият кабинет направи бюджет и бъде приет от парламента - още месец и половина. "Мисля, че е неразумно бюджетът за тази година да се използва до края на юни догодина и да се замразят абсолютно всички социални плащания", подчерта бившият финансов министър. "Ако това е идеята на ГЕРБ и ДПС, да отидат и да кажат на българските граждани, че следващите 6 месеца трябва да се замразят всички социални плащания и заплати на нивата от тази година", поиска той.

По-рано днес пред медиите в Народното събрание служебният министър на финансите Росица Велкова коментира, че съгласно Закона за публичните финанси и спазвайки приетото законодателство, не би следвало да може да се правят промени в проекта за удължаване на бюджета от тази година, каквато идея лансира левицата.

Велкова: Промени в бюджета между първо и второ четене не са възможни

"Това, което юристите ни казват и служебният министър на финансите казва, е, че няма как в този закон, между двете четения, да бъде увеличена минималната работна заплата, тъй като това не е закон за бюджета - в него има дати, които удължават срока на действие на определени мерки от стария закон, но нито един приход, нито един разход няма разписани", разясни Василев. И добави, че сега се предлага закон, който най-вероятно ще работи до юни догодина, без да се увеличава дефицитът. "Кое е вярно - че ще има голям дефицит, както политически сили предупреждават при запазване на текущите плащания, или, че този закон не може да работи до края на юни", попита той.

Според него това, което в тази ситуация може да направи парламентът, е да приеме декларация, решение, каквото предлагат от "Продължаваме Промяната". "С него се задължава Министерският съвет (МС) да изпълни Закона за публичните финанси. Законът и Конституцията ясно казват, че МС до 31 октомври е длъжен да внесе проектобюджета за следващата година", подчерта Василев. "Правителството в момента нарушава закона и Конституцията", допълни той. И уточни, че ПП са внесли декларация в парламента още на 1 ноември, след като на 31 октомври не е бил внесен закон за бюджета за следващата година.
БТА