/ БТА
Твърдостта и изповедничеството на вярата на св. Атанасий Велики е необходимо да имаме и в нашето време. Това каза в проповедта си след празничната Света Литургия ставрофорен иконом Дончо Александров, който води службата на храмовия празник на черквата „Св. Атанасий“ във Варна.

Изповядването на вярата е много важно, посочи той и добави, че християните трябва да имат отговор, когато ги попитат как и в кого вярват. „Ние хората от XXI век много често губим времето си в социалните мрежи и следва да се замислим колко четем божието слово, писанията на отците на църквата, които ни просвещават така, че да познаваме своята вяра и добре да я изповядваме. Да можем да я защитим и едновременно с това да я покажем на онези, които са около нас, защото и днес много хора се заблуждават и имат нужда да чуят правилните думи за вярата и добър съвет. Ние като християни сме призвани да бъдем божи пратеници и да кажем какво е нашата вяра“, посочи той. 

Отец Дончо припомни, че св. Атанасий Велики живее във време, когато след гоненията на християните, Христовата вяра е призната, но започват вътрешните противоречия и се появяват ереси. Една от най-влиятелните е на Арий и тя завладява много хора, но тогава се появява св. Атанасий, който разчита на божията мъдрост, изучил е науките и още като дякон участва в Първия вселенски събор. Благодарение на него се разбива ереста на Арий. Той способства и за първите членове на Символа на вярата, приети тогава, каза свещеникът. 

Животът на св. Атанасий протича в различни трудности и изпитания, но където и да се намира, той винаги проповядва истината и Божието слово, насочвайки хората да вярват не по човешката мъдрост и разум, а както църквата благовестява, изтъкна още отец Дончо. По думите му запазените от бащата на църквата писания са великолепни за четене, а в житието му ще намерим много моменти, които отправят послание към нас. Ще видим един човек, предан на църквата, архиерей с грижа християните да прославят Бога по истинския начин. Той е и борец за правдата, неподатлив на всичко, което му се е предлагало, за да запази своя архиерейски трон. „Св. Атанасий ни учи да познаваме добре своята вяра и да я изповядваме. Учи ни, че е много важно тази вяра да бъде съчетана с живот в Христа с добри дела. Той не случайно е наречен „Велик“, защото и подвигът и заслугите му към Светата църква са велики“, добави свещеникът. 

Отец Дончо благодари на всички петнадесет свещенослужители, които взеха участие в големия празник на храма, идвайки не само от град Варна, а от различни места в епархията. Той освети рибен курбан, който бе раздаден на миряните. Хората получиха и новия брой на месечното издание на църковното настоятелство към храм „Св. Атанасий“ вестник „Православен глас“. Гости на храмовия празник бяха и деца от подготвителна група до четвърти клас на Частно основно училище „Монтесори“ във Варна. 
Валентина Добринчева/БТА