В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 2 за втория задължителен зрелостен изпит по предмети.

Изпитният вариант бе изтеглен от журналист в присъствието на служебния министър на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов.

49 000 зрелостници се явяват днес на втора задължителна матура. За половината от тях този изпит ще е по профилиращ предмет. Учениците трябва да имат черен химикал заради сканирането на работите, служебна бележка и документ за самоличност. 

Изпитът започва в 8:30 ч.

Матурата е по профилиращ предмет, който се изучава в 11-и и 12-и клас. Предметите, от които избират зрелостниците, са общо 18, но изпитите ще са 27, тъй като за някои чужди езици се полагат на три нива.

По Вариант №1 писаха зрелостниците на матурата по български език и литература

На вторите задължителни държавни изпити се очаква да се явят близо 49 000 зрелостници, сочат данни на Министерството образованието и науката от март тази година. 

И тази година най-много от завършилите профилирани гимназии (над 12 000) са избрали да положат изпит по английски език, като втора задължителна матура. Желание да се явят на държавен зрелостен изпит по биология и здравно образование са заявили 2628 зрелостници, по география и икономика - 2588, по математика - 1732, а философия са избрали 1483.

Вместо втора задължителна матура, завършващите професионално образование и обучение, полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Над 11 500 от тях ще защитават дипломен проект, а близо 12 000 ще се явят на изпити по професията, включващи теоретична и практическа част.

На 19 май се състоя държавният зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ). На него бяха допуснати да се явят общо 47 650 зрелостници. Явиха се обаче 45 889 от тях, което е 96,3 процента от общия брой на допуснатите. "Пътят на посвещаването в любовта" беше темата, по която зрелостниците писаха интерпретативно съчинение върху "Посвещение" на поетесата Петя Дубарова. Втората възможност беше есе на тема "Живот в мрежата". Тестът по БЕЛ се състоеше от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. 

Оценките от държавните зрелостни изпити ще имат тежест при приема на кандидат-студенти в 48 висши училища за академичната 2023/2024 гoдина, съобщи през февруари пресцентърът на МОН.

В повечето от тях бъдещите висшисти ще могат да избират дали в бала им да влезе оценката от приемния изпит или тази от матурата. Това показваше информацията, предоставена на МОН от 51 висши училища в България.

Ясни са темите на матурата по БЕЛ

Само в три от тях оценки от държавни зрелостни изпити няма да се включват във формирането на бала. Това са Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), Театралният колеж "Любен Гройс" в София и Американският университет в Благоевград. Така е и при една част от специалностите в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", но при други държавният зрелостен изпит по професионална квалификация, положен в музикално училище, ще се признава и за приемен.

В четири висши училища няма да има кандидатстудентски изпити и приемът в тях ще става само с оценки от матура и дипломата за средно образование. Това са Националната спортна академия "Васил Левски", Минно-геоложкият университет "Св. Иван Рилски" в София, Европейският политехнически университет в Перник и Висшето училище по застраховане и финанси в столицата.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 118 от общо 120 бакалавърски програми.

В някои от висшите училища в бала ще влизат оценките и от приемните изпити, и от държавните зрелостни изпити. Така е в медицинските университети, където още от миналата учебна година, освен резултатите от приемните изпити по биология и химия, в балообразуването се включва и оценката от матурата по български език и литература.
Димитрина Ветова/БТА