Вальо Топлото получи 3 години затвор
Вальо Топлото получи 3 години затвор / снимка: БГНЕС, архив

Бившият шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров е осъден на три години затвор и на втора инстанция по делото за безстопанственост, предава БГНЕС.

Софийският апелативен съд (САС) призна Димитров за виновен, но измени присъдата на градския съд, като реши, че ексшефът на "Топлофикация" е извършил едно продължавано престъпление в течение на няколко години, а не две, както бе приел Софийският градски съд (СГС), съобщава "Правен свят".

Както първата инстанция, така и САС оправдаха подсъдимите с Димитров бивши членове на борда на директорите на дружеството - Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев.

Апелативният съд обаче не приема, че разпиляното от Димитров е в размер на над 422 000 лева, а е преценил, че то е малко над 325 000 лева. По тази причина САС е намалил и размера на уважения граждански иск от страна на "Топлофикация"-София.

Според САС превес имат отегчаващите вината на Димитров обстоятелства, като цитира размера на разпиляно имущество, тригодишния период, през който е извършвано престъплението, злоупотребата със служебно положение и липсата на обществени поръчки при сключване на 17 договора за рекламни материали.