/ БГНЕС
Възможна е наказателна процедура срещу България заради подготвения Закон за търговия с горива и по-специално заради обезпеченията, които са длъжни да плащат търговците по него.
Това твърди адвокат Грета Ганева, която участва в брифинг, иницииран от вицепремиера и лидер на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов.

Валери Симеонов
БГНЕС

Самият той подчерта, че този законопроект е лобистки и обслужва само няколко фирми, а в същото време ще унищожи стотици компании в бранша. Дребните търговци на горива не са против да има закон и правила, но определят внесените текстове като твърде рестриктивни.

"Европейската комисия третира такъв тип обезпечения като незаконосъобразни и действително няма логика в тях - без ти да си осъществил дейност, въз основа на която да налагаш и събираш данъци, ти да платиш предварително обезпечение, с което да гарантираш плащане. Обръщаме внимание във връзка с тези обезпечения - ние със сигурност ще имаме наказателна процедура", смята Ганева.

Малките търговци на горива протестираха срещу новия Закон за търговията с горива
 
 "Апетитите на големите търговци станаха много големи. Явно залъка, който хапват в момента, не им стига и искат да вземат този на дребния търговец и превозвач на горива", коментира търговецът Ангел Даскалов. Валери Симеонов е категоричен, че депутатите от НФСБ ще гласуват против новия закон.

Валери Симеонов
БГНЕС

"Аз повтарям - няма как да не се намеся в цялата тази бъркотия, да не кажа патаклама, защото не мога по друг начин да определя внасянето на закон без сериозни аргументи. Един цял бранш се правят опити да бъде ликвидиран, за да се даде служебна победа на няколко големи фирми", посочи вицепремиерът.

Законопроектът предвижда въвеждането регистрационен режим, банкови гаранции в размер на 500 хиляди лева за фирмите в бранша. Промените предстои да бъдат гледани през тази седмица в пленарна зала, а дребните търговци на горива обещаха да запалят бензиностанциите си, ако те станат факт.