/ БГНЕС
Малките търговци на горива протестираха срещу новия Закон за търговията с горива
97976
Малките търговци на горива протестираха срещу новия Закон за търговията с горива
  • Малките търговци на горива протестираха срещу новия Закон за търговията с горива
Малките търговци на горива излязоха на митинг шествие в София срещу новия Закон за търговията с горива. Те настояха законопроектът да бъде блокиран. Според тях промените ще доведат до скок в цените на горивата. Въпреки желанието им да се срещнат с представители на парламента, такава среща не се състоя.
 
Около 150 търговци пред парламента, сред които Димитър Хаджидимитров,  скандираха за отмяна на законопроекта: "Най-малкото да се блокира този закон по простата причина, че ограничава правата на всеки малък собственик на бензиностанция с безсмислени безкрайни регистрации и пререгистрации. Всеки един от нас е регистриран. Ако нямаме връзка с НАП, ние не можем да работим".

протест горива
БГНЕС

Малките търговци в сектора смятат, че целта на законодателните промени е да бъдат елиминирани малките фирми в бранша. Вносителите на проекта предлагат да се въведе регистрационен режим за фирмите в бранша и изисквания за твърди банкови гаранции, както и солиден капитал на дружествата в сектора. Промените ще доведат до намаляването на конкуренцията в бранша, твърдят засегнатите от промените търговци.
 
Ето и позицията на Иван Кашилски от Сдружението на търговците и превозвачите на горива: "Накратко, предлагаме да се вземат мерки върху вносителите и производителите на горива и данъчните складове. Те отговарят до момента само за акциза, а трябва да отговарят солидарно и за ДДС-то, за да няма на българския пазар горива без ДДС и без акциз".
 
Очаква се утре недоволните търговци на горива отново да се събират на протест, този  път пред Министерския съвет.