Решението за трите министерски оставки бе взето прибързано, смята лидерът на НФСБ
"Не сме се вкопчили за управлението като маймуни за палма". Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в ефира на "Здравей, България", ден след като управляващата коалиция обяви, че ще изкара мандата си докрай, а рокади в кабинета ще има след вота на недоверие, внесен от БСП.

Тежък коалиционен съвет, Патриотите научили за оставките от медиите

„Винаги колективният разум е по-добър от индивидуалния. Обсъдихме въпроса и решихме, че не трябва да се бърза. Не трябва Борисов сам да взима решения. Няколко пъти съм правил забележка, че в края на краищата България не е царство и решенията трябва да се вземат спрямо коалиционните споразумения”, категоричен бе Симеонов.

Той поясни, че на Коалиционния съвет в четвъртък Патриотите са поставили въпроса защо е трябвало да научат от медиите, че премиерът е поискал оставките на трима министри. 

„Явно това решение е взето предната вечер, и то прибързано. Образно казано, ние върнахме часовника назад”, коментира Симеонов. И допълни, че оставките не са отпаднали. „Отложихме решението за сряда. Ще седнем спокойно и ще обсъдим, може да има и други оставки”, коментира лидерът на НФСБ.

„За съжаление в протеста има елементи, които са командвани от "Дубай". Божков лъже и преекспонира, но поне 1 000 човека може да управлява. Не сме се вкопчили като маймуни в палмата за управлението, но има законен ред за формиране на парламент”. 

„Вчера си дадохме сметка, че в няколко случаи работата на правителството се обвързва с, едва ли не, слугинаж към Доган. В тази връзка взехме решение тотално да се промени схемата на студения резерв в енергетиката.

Обрат: Ремонт на кабинета след вота на недоверие

Това са суми, които държавата плаща, за да може някоя енергийна мощност да поддържа своята готовност за включване при авариен случай. Има упреци, че ТЕЦ-Варна на Доган получава пари от студения резерв.

През 2018 г. тя действително получи студен резерв, който преди това беше определен за "ТЕЦ-Марица Изток". Около 50-60 милиона за една година отидоха в ТЕЦ-Варна. Това беше голяма грешка, не успях да стигна до причината. Явно оттам са тръгнали съмненията", коментира лидерът на НФСБ.

„Студеният резерв ще бъде намален около 10 пъти. По този начин ще бъдат намалени сумите, които отиват и към ТЕЦ Варна", заяви Симеонов.
nova.bg