/ nova.bg
Валери Рачев се оттегля от Оперативната координационна група поради лични причини. За това съобщиха от Министерски съвет на фейсбук страницата на правителството. 

"Нека да уважим личното му пространство и да му позволим да се отдаде на спокойни и светли празници със семейство си. За нас Валери Рачев е безценен специалист, професионалист с безкомпромисен опит и човек с много голямо и добро сърце. Надяваме се господин Рачев отново да бъде част от нашия отбор", пише в съобщението на Министерския съвет.

Оперативна координационна група отговаря за евакуацията и подслона на украинци у нас

Задачата на Оперативната координационна група към Министерския съвет е да координира действията за евакуирането и настаняването на потърсилите закрила у нас от войната в Украйна. Валери Рачев беше неин ръководител.

Оперативната координационна група координира работата на шест междуведомствени групи, които имат междуведомствен състав и се ръководят от заместник-министри.

Направленията за работа на групите включват създаване на нова организация на пунктове за първоначален прием и за предоставяне на временна закрила, за организиране на транспорта и настаняването пристигналите в хотели, държавни и общински обекти и за решаване на въпроси, свързани със здравните грижи, образованието и заетостта. Приоритет на Оперативната координационна група е информираността на пристигналите от Украйна за възможностите за живот и работа в България и на българските граждани за помощта, от която бежанците се нуждаят в този критичен за тях момент.