Валери Йорданов разпоредил проверка на операцията в Мировяне
Валери Йорданов разпоредил проверка на операцията в Мировяне / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Самият резултат, който беше постигнат при операцията с ареста на семейство Начкови от Мировяне, обезсмисля цялата операция, заяви пред БНТ директорът на СДВР - старши комисар Валери Йорданов.

Той съобщи, че е разпоредил проверка по случая. Бих казал, че по отношение на сигналите, които постъпват в полицията, има проверени и непроверени. В хода на операцията може да се установи достоверността на даден сигнал, поясни Йорданов.

Според него не беше наложителна намесата на тази група. Валери Йорданов каза, че „никак не е лесно да убедим прокуратурата, а в последствие да образува досъдебно производство. Фактите, с които разполагахме, бяха достатъчно за образуване на досъдебно производство”.

Старши комисар Йорданов коментира и наказанията, наложени от вътрешния министър Цветан Цветанов. Тези наказания от Цветанов са по отношение на вземането на самото решение. Според него е важно да се разбере как е получен този сигнал, как е анализиран той.

„Всеки по веригата си носи вина. Вината не е само на този, който е реализирал операцията, вината е комплексна. Вина също носи и този, който е получил сигнала, как я е представил информацията, дали е била достоверна информацията”, обясни той. Според Йорданов подценяването на сигнал може да доведе до лошо развитие на случая. „Приемам това наказание, но при други случаи, бих приел пак наказание, но да не ходя на погребение”, категоричен бе той.

Резултатите от проверката, която съм разпоредил, ще бъдат оповестени, заяви още шефът на СДВР. Той призова и граждани, които са станали свидетели на операцията, „да се явят и да разкажат какво се е случило”.

В неделя - 22 януари, семейство Начкови от Мировяне се оплака, че срещу тях е било упражнено насилие по време на полицейска акция. Домът на Петър и Малина е бил обискиран в събота, а двамата са били арестувани. Полицията открила пет кутии безбандеролни цигари по време на претърсването. Начкови твърдят, че спецполицаите са използвали физическа сила и са превишили правата си.