/ БГНЕС
Валери Йорданов е новият заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Той е назначен със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от днес, съобщават от агенцията.
 
Валери Йорданов е с образователна степен магистър. Като директор на Столичната дирекция на вътрешните работи извършва административно управление и контрол на служителите в детските педагогически стаи, активно взаимодейства с ДАЗД, АСП, неправителствени и обществени организации, работещи за и с деца. В този период в СДВР е изградено и специализирано помещение за работа с деца, жертви на престъпления - "синя стая", се посочва в съобщението.
 
Отбелязва се, че в качеството му на кмет на район "Витоша" на Столичната община (2013-2015) и като представител на орган по закрила, реализира дейности и мерки за гарантиране на правата на децата - създаване на подкрепяща среда и условия за социално включване. Председател е на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.
 
До назначаването му за зам.-председател на Агенцията за закрила на детето е главен секретар на Държавната агенция за бежанците. В неговите правомощия е административното управление на дирекцията "Социална дейност и адаптация", която прилага специални грижи за непридружените малолетни и непълнолетни чужденци, търсещи международна закрила. Насочва, съвместно с регионалните управления по образованието, тези деца към държавните и общинските училища в България.
 
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова е връчила почетен плакет на досегашния зам.-председател д-р Валентин Димитров и му е благодарила за работата в областта на закрилата на детето. Тя е изразила надежда, че и в бъдеще той ще продължи да сътрудничи по теми, свързани с опазването на интересите на децата и грижите за тях, се посочва в съобщението.