Вадят Ботев и Вазов от учебниците по литература?
Вадят Ботев и Вазов от учебниците по литература? / Sofia Photo Agency, архив

Проекти на учебните планове по литература, които предвиждат редуцирането на произведения на Христо Ботев, Иван Вазов и Уилям Шекспир от учебниците, обсъждат в образователното министерство. Днес експерти се събират да решат промените в съдържанието, а най-късно до края на месеца те ще бъдат пуснати за обществено обсъждане на сайта на министерството.

От Министерстовто на образованието и науката не отговориха на въпросите кой участва в групата и кои са дискутираните промени, пише „Труд”. Според запознати фокусът е върху стари проекти, които през 2013 г. предизвикаха скандал. Според източници от Софийския университет проф. Адриана Дамянова, която и сега участва в работната група, е сред защитниците на старите проекти и настоява те да бъдат разгледани отново. Тя обаче отказа коментар преди събирането на работната група.

До момента е дискутирано, че от Христо Ботев ще се изучават само две стихотворения, но няма информация кои. От програмата отпада „Хамлет” на Шекспир, но ще има включени две части от „Ромео и Жулиета”, от „Под игото” на Иван Вазов са включени две глави, а Пейо Яворов остава с „Две хубави очи”. „Илиада” изчезва, а вместо нея е включена „Антигона”.

Дали това е окончателният вариант на учебната програма, по която ще бъдат написани учебниците, не е ясно. Самият министър на образованието проф. Тодор Танев не е виждал проектите, твърдят източници от работната група. Не е ясно дали той ще ги одобри.

Приетият нов закон за училищата изисква нови учебни планове и предвижда разделянето на програмата на три части. Това означава, че един автор може да фигурира само с едно произведение в задължителната част, но да е широко застъпен в останалите две, които също са част от образователния процес. Дали това е така, вероятно ще стане ясно като министерството реши да обяви проектите публично.

Досегашният проект, който бе оповестен през 2013 г. от служебния кабинет „Райков”, бе спрян от министър Анелия Клисарова от правителството „Станишев”. От Христо Ботев тогава отпадаха „Майце си” и „Моята молитва”, „Към брата си”, „Делба”, „Елегия”, „Борба”, „Хайдути”, липсва цялата му публицистика.

От „Под игото” на Иван Вазов ще се учи съвсем малко. „Чичовци” отпадат. Няма да се учи цялата „Епопея на забравените”, а само „Левски”, „Каблешков”, „Паисий” и „Опълченците на Шипка”. Отпадат и „Пряпорец и гусла”, „Тъгите на България”, „Практическият человек”, „Средство да нямаш врагове”, „Двайсетий век”, „Линее нашто поколенье”, „Сливница”, „При Рилския манастир”, „Към природата”, „Елате ни вижте”, „Дядо Йоцо гледа”.

Алеко Константинов ще е представен единствено с „Бай Ганьо в банята” и пътеписа „До Желюша с говежди вагони”. Няма го и „До Чикаго и назад”, не е включен нито един от фейлетоните му.

„Тютюн” на Димитър Димов няма да се учи. Вместо това влиза „Осъдени души”.
Никола Вапцаров е представен единствено с „Песен за човека” и „Романтика”. Няма го най-известното му стихотворение „Вяра”.

От Пейо Яворов са включени само „Две хубави очи”, „Родина” и „Градушка”. Отпадат „На нивата”, „Заточеници”, „Арменци”, „Хайдушки песни”, „Ще бъдеш в бяло”, „Калиопа”, „Стон”, „Песен на песента ми”, „Нощ”, „Песента на човека", „Към върха”, „Маска”, „Две души”, „В полите на Витоша”, които сега се учат в 11-и клас.

От Димчо Дебелянов са оставени „Аз искам да те помня все така”, „Тиха победа” и „Да се завърнеш”. Няма ги „Пловдив”, „Станси”, „Черна песен”, „Спи градът”, „Помниш ли, помниш ли”, „Гора”, „Миг”, „Един убит”, „Сиротна песен”, „Прииждат, връщат се”.

Единствените включени произведения от Пенчо Славейков са „Спи езерото” и „Фрина”.

Елин Пелин остава със „Спасова могила” и „Ветрената мелница”. Досега се учеха и „Мечтатели”, „Косачи”, „Край воденицата”, „Задушница”, „На оня свят”, „Андрешко”, "”Престъпление”, „Напаст божия”, повестта „Гераците”, сборникът с разкази „Под манастирската лоза”.

От Йордан Йовков ще се учат „Шибил”, „Песента на колелетата”, „Последна радост”, „Серафим” и „Албена”.

Христо Смирненски ще се учи в 10-ти клас със „Зимни вечери” и „На гости у Дявола”.

От програмата по литература отпадат още „Хамлет” на Шекспир и „Тартюф” на Молиер. Липсват още „Робинзон Крузо” от Даниел Дефо, „Граф Монте Кристо” от Александър Дюма, „Дядо Горио” от Балзак, „Червено и черно” от Стендал.

Напълно отпада изучаването на съвременна българска литература, която сега беше в програмата за 8-ми клас. Там се учеха Николай Лилиев, Светослав Минков, Блага Димитрова, Емилиян Станев, Николай Хайтов, Ивайло Петров, Валери Петров, Павел Вежинов, Йордан Радичков. Според новата програма в 8-и клас ще се учи малка част от това, което сега се учи в девети - антична литература, малка част от Библията, Ренесанс.