В Силистра и Шумен нащрек заради птичия грип
В Силистра и Шумен нащрек заради птичия грип / netinfo

В Силистренско се запазва повишената епизоотична готовност. Най-строго ще се следи за движение на птици извън частните дворове, реши на извънредно заседание днес областната епизоотична комисия.

До 10 август, когато изтича карантината над огнището в Кърджалийско, и в Силистренско се забранява пускането на домашни птици извън частните дворове. Това е една от допълнителните мерки, въведени от днес във всички селища на крайдунавска Добруджа, срещу разпространение на птичи грип. Ветеринарите препоръчват в идните 6 месеца да не се вземат нови птици за отглеждане, стана ясно още на извънредното заседание на областната епизоотична комисия.

В Силистренско разпоредените още през май превантивни мерки не са отменяни. Според заместник-областния управител Иван Недев регионът остава рисков. По неофициална информация в Румъния все още има над 100 огнища на птичи грип. През последните месеци ветеринарните власти в Калъраш са преустановили диалога със силистренските си колеги, каза директорът на ветеринарната служба д-р Венелин Димитров.

В региона засега няма регистрирани случаи на птичи грип. Но за евентуални действия в огнища на зараза са обучени 80 души. На разположение има 300 защитни облекла, дезинфекционна техника и препарати.

Повишена епизоотична готовност бе обявена и в Шуменско с решение на Областната епизоотична комисия. Членовете на комисията решиха и до края на седмицата да бъдат проведени извънредни комисии по епизоотии във всички общини на областта.

РВМС в Шумен е взела мерки за постоянен контрол на птицевъдните обекти в областта. Следи се и за стриктно изпълнение на заповедта за отглеждане на домашни птици в затворени помещения. Всички птицеферми в региона трябва да засилят охраната и да дезинфекцират влизащи и излизащи хора и превозни средства.

Със заповед на директора на РВМС д-р Христо Христов са въведени постоянни дежурства на ветеринари в почивните дни.

Както Дарик радио първо съобщи, в края на миналата седмица бяха временно затворени всички пазари за живи птици в Шуменско.