Министерство на земеделието и храните
Министерство на земеделието и храните / Sofia Photo Agency, архив
В Регистъра на биологичното земеделие към момента са въведени 40% от данните за площите в система на контрол. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов, цитиран от пресцентъра на министерството. Той допълни, че над 30% от контролиращите биологични фирми (сертифициращи) вече са попълнили коректно данните за площите на операторите си.

Заместник-министър Маринов  изтъкна, че до 1 март останалите контролиращи лица трябва да попълнят точно профилите на биооператорите. Той е припомнил, че регистърът е създаден преди 6 месеца и контролиращите лица са имали достатъчно време, за да попълнят данните. Чавдар Маринов бе категоричен, че те трябва да подходят по-отговорно към данните, които подават и вписват в регистъра. "През тези месеци сме провели множество срещи, обучения и разговори с всички заинтересовани лица, с цел недопускане на забавяне", обясни Маринов.

Земеделският фонд отхвърли 90% от проектите за занаяти по ПРСР

"На всички сертифициращи лица, които са подали непълна и неточна информация, ще бъдат наложени парични санкции в размер до 5000 лв., съгласно закона. Ако се наложи ще бъдат предприети мерки и за отнемане на лицензи", посочи още Маринов. Той добави, че фирмата изпълнител, която поддържа регистъра, ще работи денонощно, така че до 1 март всички данни, получени от контролиращите лица, да бъдат нанесени.

"Няма да има санкции за биологичните оператори (земеделски производители, преработватели и търговци), а само за контролиращите лица. Към днешна дата разрешителни имат 14 контролиращи лица. Целта е да обезпечим, както плащанията по кампанията за 2019 г., така и заявяването по кампанията за настоящата година", е казал още заместник-министърът на земеделието, храните и горите, допълват от МЗХГ.

Чавдар Маринов е съобщил още, че до края на деня се очаква още две от контролиращите лица да изчистят неточностите по профилите на операторите. Най-често срещаната грешка на контролиращите лица е неприкачен договор за контрол на биопрозиводителите. "Има оператори, които все още нямат качени договори от контролиращите лица, а това е основен момент за активиране на профилите им", заяви Чавдар Маринов.

В следващите дни биологичните оператори трябва да очакват електронно писмо за създаден профил, което се генерира в регистъра. Целта е стопаните да проверят дали биологичните им обекти - площи, животни и пчелни семейства са пълно и точно отразени. Ако открият неточности в данните, трябва да поискат незабавно от контролиращата фирма, с която имат договор, да ги отстрани.

Заместник-министър Маринов припомни, че в помощ на производителите е разкрит и Горещ телефон (02) 985 11 258, на който всеки оператор ще получи съдействие при проблем с регистъра, се посочва в съобщението.