В понеделник заплатите за август влизат в банковите сметки на „Кремиковци
В понеделник заплатите за август влизат в банковите сметки на „Кремиковци / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
За пореден ден стотици кремиковските металурзи протестираха пред сградата на Министерски съвет с искане да бъдат изплатени заплатите им и украинската компания „Смарт груп" да влезе в комбината като оператор. След преговори с икономическия съветник на премиера синдикалните лидери в „Кремиковци" получиха уверение, че в понеделник августовските заплати ще влязат по банковите сметки в „Кремиковци", а до четвъртък или петък ще бъдат преведени и септемврийските възнаграждения на работниците. Ако не започне изплащането на заплатите металурзите ще стачкуват и в понеделник.

Кремиковските работници отново излязоха на протест в опит да спасят комбината и да получат заплатите си. След преговори с ресорния заместник-министър Нина Радева и с икономическия съветник на премиера лидерът на КНСБ в „Кремиковци” Васил Яначков съобщи, че парите ще бъдат изплатени до дни, а в сряда Радева ще се срещне с представители на „Смарт груп”.

„Беше поет ангажимент да се създаде екип, който даже преди срещата с представителите на „Смарт груп” да разработи всички казуси, за да не се губи допълнително време. Те ще се проявят днес, а може би най-късно в понеделник с официална оферта ”, каза Яначков. Те заявяват готовност до края на следващата седмица да тръгнат суровините за „Кремиковци”, допълни синдикалният лидер.

Протестът на металурзите протече с упреци към управляващите и лично към министър-председателя.

Ако държавата не изпълни поетите днес ангажименти, кремиковските работници ще протестират и следващата седмица. Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров дори се закани с гражданско неподчинение. „Или трябва да си свършат работата, или боят им е сигурен този път. Може да ни бият и нас, но и ние ще ги бием този път”, каза Никифоров.