В пловдивските училища още умуват за стачката
В пловдивските училища още умуват за стачката / netinfo

Нито едно от пловдивските училища не е оповестило с категоричност, че ще стачкува на 15 септември, въпреки обявената от синдикатите стачна готовност, заявиха за Дарик радио директори на училища. Причината за нежелание за стачка, според директорите е, че съзнанието на българския учител не позволява да се развали празника, особено на първолаците.

Въпреки това почти всички колективи заявяват готовност да се присъединят към протестната седмица след 17 септември. Очаква се утре, 13 септември, Синдикатът на българския учител в Пловдив да обяви в кои училища ще има протести и по какъв начин ще протекат.

От 10 часа ще започне тържественото откриване на новата учебната година в СОУ ”Никола Вапцаров”. Учителите там са заявили, че ще стачкуват от 9 до 10 часа в училище, а след това ще приемат децата за празника. Това каза в предаването „Дарик кафе” директорът на училището Елена Александрова.

Тя обяви още, че в СОУ „Никола Вапцаров” имат готовност да въведат униформите за учениците от първи до шести клас през декември, когато е патронният им празник. Училището е едно от осемте на територията на областта, спечелило проект на Министерството на образованието от фонда за ритуализация на училищния живот на стойност 27 хиляди лева.

В МГ в Пловдив все още няма решение за стачка на учителите на 15 септември, каза директорът Ивайло Старибратов, който също гостува в студиото на „Дарик кафе”. Очаква се в първия учебен ден гимназията да бъде посетена от министъра на образованието Даниел Вълчев.