/ БГНЕС, архив
Лют спор в НС за промени в закон за култура, намесиха Цеца и Шабан Шаулич
96132
Лют спор в НС за промени в закон за култура, намесиха Цеца и Шабан Шаулич
  • Лют спор в НС за промени в закон за култура, намесиха Цеца и Шабан Шаулич
Цеца Величкович и Шабан Шаулич влязоха в пленарната зала, но не директно, а в дебатите на народните представители по предложените от БСП промени в закона за закрила и развитие на културата. Според левицата на база направени изследвания 53 процента от младите хора не ходят на театър заради скъпи билети. Социалистите предлагат на всеки навършил 18 години български гражданин да се дава електронна карта с ваучер от 200 лева, които да бъдат похарчени за култура - театър, кино, концерти.
 
От ГЕРБ и Обединени патриоти обаче контрираха, че с тези ваучери младежите ще изберат сръбските звезди Цеца Величкович и Шабан Шаулич, а не концерт на Лили Иванова.
 
Юлиан Ангелов от Обединени патриоти попита защо ваучерите ще се предоставят на хора, навършили 18 години, а не и на младежи под тази възрастова граница. "Не трябва ли 16-годишните да бъдат подкрепяни за българската култура? Ами децата, които ходят на куклен театър? Или на куклен театър няма да ходите, а на друг ще ходите? Ами музикалните изпълнения и концертите? Не съм съгласен да се дават пари за чуждо изкуство. Ако искате да направите такова предложение, направете го за българското изкуство. Не съм съгласен да се ходи на концерти на Цеца, на Шабан и всякакви други такива и българските пари... Предлагате общ текст да потекат едни пари към едни фирми. А какво ще стане с тези електронни карти във "Факултета", "Столипиново" и така нататък? Искате ли да ви кажа? Фирмите ще намерят всички тези 18-годишни и от всички тези средства една част - в джоба, а другите ще ги приберат фирмите. И затова трябваше да предложите следното - музеи, театри или неща, които са част от българската култура, да не давате възможност чуждестранна култура да получава българските пари. Защото младите хора на концерт на кого ще отидат - на Лили Иванова или на Цеца Величкович", попита Ангелов.
 
От своя страна Антон Кутев от БСП контрира колегата си, че не може да казва, че законопроектът е написан неграмотно, без да го е прочел. "Три пъти ви обяснихме по въпроса, който задавате, че съдържанието, това дали ще се слуша чалга или не, е добре премислено как ще бъде. То ще се направи с наредба на Министерство на културата. То и лично министърът ще определи дали ще се слуша чалга или не. И това, че Вие сте се заели в момента с политическа партизанщина, е въпрос на нисък морал", каза Кутев.