В НС пак се скараха за комисията за контрол на ДАНС
В НС пак се скараха за комисията за контрол на ДАНС / снимкa: Sofia Photo Agency
Депутатите спориха за правомощията на бъдещата нова постоянна парламентарна комисия, която ще контролира дейността на ДАНС. Опозицията отново бе категорична, че няма да участва в състава й, защото комисията няма да може да чете разработки без съгласието на Народното събрание. Народните представители обсъдиха промени в правилника за дейността и организацията на парламента, с които се създава такава комисия.

Председателят на парламентарната група на левицата Ангел Найденов каза, че не вижда кой в залата би отказал достъп до разработка, ако комисията излезе с мотивирано решение за влизане в нея.

Според независимия депутат Елеонора Николова излиза, че не комисията ще контролира специалните служби, а управляващите ще контролират комисията. Тя предложи всяка парламентарна сила да има представител в комисията, включително и независимите избраници и тя да се състои от девет, а не шест депутати, както предлагат управляващите.

Според Йордан Бакалов управляващите на практика създават анкетна комисия, която да се контролира от мнозинството и да се отчита пред него.

Яни Янев от НДСВ пък смята за очевидно, че за опозицията представлява интерес повече да знае какво има в дадена разработка, а не да се упражнява истински контрол.

Атанас Атанасов от ДСБ поиска мнозинството да изтегли предложенията си и да се търси друго решение, защото така само се имитирал контрол. По думите му е скандално и че не отделна, а подкомисия ще следи службите на подчинение на президента.

В хода на дискусията Ангел Найденов направи редакция на внесеното от мнозинството проекторешение и предложи достъпът до текущи разработки на комисията да бъде със санкцията на парламента, а правилата за работата й да се гласуват от пленарната зала.

Дебатът продължава утре.