В НС дебатират вота на недоверие
В НС дебатират вота на недоверие / Sofia Photo Agency

В парламента ще се проведат дебатите по шестото искане на опозицията на оставка на кабинета „Станишев”. Този път то е с основен мотив нанесените морални и материални щети на страната ни от провала на правителството при спазването на правилата на държава член на Европейския съюз и усвояването на средствата от еврофондовете. Под искания вот на недоверие са се подписали 86 народни представители от ОДС, ДСБ, „Атака”, БНС, БНД и независими депутати.

Този път не се очакват изненади при гласуването на НДСВ. На последния вот на недоверие жълтите се въздържаха заради кризата в МВР. От Банско управляващите декларираха, че организирано ще отхвърлят искането за оставка на правителството и призоваха да не се търси интрига за възможен разнобой.

Гласуването на искането ще бъде точно 24 часа след края на дебатите, както повелява правилника за работа на парламента. За да мине вотът на недоверие е необходимо за него да гласуват повече от половината народни представители или 121 депутати, а опозицията и независимите не разполагат с толкова гласове.

От „Атака” изразиха готовност да напуснат парламента в знак на протест срещу кризата в управлението. Представители на десницата обявиха, че предстоят консултации за бойкот на работата на Народното събрание и разговори със синдикатите за организиране на стачка наесен.