Манифестът, с който княз Фердинанд провъзгласява независимостта на България, е част от изложбата „Дипломация и доблест” в Националния исторически музей. Манифестът е изработен от художника Харалампи Тачев и се показва изключително рядко. Върху пергамента стоят подписите на княз Фердинанд и министрите от правителството. В долната част на документа, сложени в специални сребърни легла, са и печатите на всички министерства, отбелязва NOVA.

"Имаме удоволствието да изложим оригинала на манифеста, с който на 22 септември 1908 година е обявена независимостта на България", каза Стоянка Янакиева от НИМ. Историята на манифеста е много интересна, тъй като той е изработен по този начин през 1909 година явно по повод първата годишнина от отбелязването на Независимостта. За да намери качествен пергамент, Харалампи Тачев е трябвало да преброди много европейски страни и е успял да намери пергамент с дължина 1.10 м в Дюселдорф.  

Впечатляващ е и богато орнаментираният сребърен тубус и резбованото дървено ковчеже с метален обков, в които се съхранява документът.
 
Втори  акцент е Сребърната конституция на Българското царство от 1911 г., наречена така заради сребърния й обков. През 1911 година Петото Велико народно събрание потвърждава статута на българската държава и от княжество тя официално вече е царство и в международно правно отношение, каза Янакиева.
 
В изложбата са подредени най-важните оригинални документи, свързани с подготовката и провъзгласяването на Независимостта.
nova.bg