/ БГНЕС
В неизвестност остават 12 души, пътували на запалилия се ферибот край остров Корфу в Йонийско море, а 7 от тях са с потвърдено българско гражданство. Има съмнение и за още двама, но все още не е изяснена националността им, съобщи заместник-министърът на МВнР Велислава Петрова на брифинг.

На борда на ферибота са били 127 българи. Сънародниците ни са евакуирани и са настанени в хотели на остров Корфу, каза Петрова.

Българските граждани могат да потърсят актуална информация за своите близки, пътували на ферибота „Юрофери Олимпия“, на който избухна пожар, на следния телефон в Ситуационния център на МВнР: 02 948 3051.

Българи разказаха за спасителната операция на пламналия ферибот в Йонийско море (ВИДЕО)

Консулът ни в Солун още вчера е посетил сънародниците ни и в момента също е там, обясни още тя.

На всички евакуирани са осигурени храна и напитки. Сред евакуираните ни граждани има деца. Всички са добре. Двама българи са настанени в лечебно заведение на остров Корфу, един от тях е с много ниска сатурация и е интубиран, другият е в стабилно състояние.

Разказ от горящия ферибот: Част от стоките са се взривили, шофьор е скочил в морето

Днес се очаква българите да бъдат транспортирани до Игуменица, а от там да продължат пътуването си до Италия или да се завърнат в България.

Министерство на външните работи оказва съдействие по всички възможни начини на сънародниците ни, тъй като част от тях са без документи, изгорели са на борда на ферибота, посочи зам.-министърът.