Пожар избухна на ферибота „Юрофери Олимпия“ рано тази сутрин край гръцкия остров Корфу. 278 души са били евакуирани с кораби, пътуващи към пристанището на Корфу, а един пътник е бил откаран с лодка в болница с проблеми с дишането. Още двама души с неразположение са изпратени в болница след пристигането на първата група евакуирани.

На ферибота е имало и български граждани, като към момента 8 от са в неизвестност. За това е информирало Министерството на външните работи на Гърция българското посолство в Атина. 38 български граждани, които са били на ферибота, ще потеглят за България с транспорт, осигурен от техния работодател. За останалите наши сънародници се полагат необходимите грижи. Сред българите на борда има семейства с малки деца. 

Към момента няма данни за пострадали български граждани. Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в постоянен контакт с гръцките власти и в готовност за оказване на съдействие при необходимост.

Министър-председателят Кирил Петков съобщи, че българското правителство организира щаб, който е в координация с гръцките власти и постоянно следи информацията относно инцидента.

"Следим всяка информация, за да сме сигурни, че българското правителство прави всичко възможно, за да можем да върнем българите от ферибота обратно в България", заяви премиерът.

Дипломатическото ни представителство в Атина е в постоянна връзка с гръцките власти и оказва необходимото съдействие на нашите сънародници. В Генералното консулство в Солун е осигурено денонощно дежурство, като сънародниците ни могат да се свържат на следните телефони: +30 2310829210 105, +30 2310 869 510.

По-рано през деня гръцки медии съобщиха, че двама души са блокирани в гаража на ферибота, като единият от тях е българин. Според "Прото тема" те са в комуникация с властите, които се опитват да им дадат инструкции как да достигнат до палубата, откъдето да бъдат взети с хеликоптер. По-рано телевизия Скай предаде, че един от блокираните, без да уточнява националността му, водач на товарен автомобил, се е свързал с властите и е поискал помощ, като е съобщил, че вижда още един човек в зоната.

По-късно стана ясно, че българският и турският шофьор, които бяха заклещени на ферибота в Йонийско море, са спасени. Един шофьор остава в неизвестност, като в момента се издирва. Спасените български водачи на камиони ще останат да нощуват на хотел в Корфу. Утре ще бъдат снети обяснения в полицията на водачите, които днес не са разпитани. След това те ще тръгнат за България с автобус, организиран от транспортната фирма.

Инцидентът се е случил през нощта и хората са спали. Имало е много хора по леките коли и камионите там. Корабът предлага услугата къмпинг на борда с каравани и бусове, които са годни за живеене. По думите на президента на Съюза на българските транспортни работници Александър Стамболийски щетите ще са огромни, тъй като камионите на втория и третия етаж са напълно унищожени, заедно със стоките в тях.

На борда на запалилия се в Йонийско море ферибот е имало пътници от различни балкански страни. Сред пътниците е имало български, румънски и турски граждани. 

Собственикът на ферибота твърди, че пожарът е възникнал в гараж на борда, като екипажът е реагирал своевременно и е започнал да го гаси, а капитанът е подал съобщение към италианските и гръцките власти и решил да евакуира плавателния съд. 

Екипажът на "Юрофери Олимпия" е от гръцки и италиански граждани, а плавателният съд е превозвал 32 превозни средства. Фериботът е плавал под флага на Италия от 1995 г.