В МЗП няма искане от прокуратурата за царските гори
В МЗП няма искане от прокуратурата за царските гори / netinfo

В Министерството на земеделието и продоволствието не е получавано искане от прокуратурата да бъде преразгледано решението на Общинската служба по земеделие и гори в Самоков във връзка с връщането на т.нар. „царски гори”. Това се казва в специално изявление на министъра на земеделието Нихат Кабил по повод публикация в електронно издание.

Вчера „Медиапул” съобщи, че в началото на юли прокуратурата е изпратила искане до земеделското министерство за преразглеждане на две решения на поземлената комисия в Самоков за връщането на горите на Симеон Сакскобургготски, но на тях досега все още не е отговорено. Изданието цитира Малина Ачкаканова, наблюдаващия прокурор по образуваното досъдебното производство за горите на Симеон Сакскобургготски.

„След направена проверка се установи, че в Министерството на земеделието такова искане от прокуратурата не е постъпвало. Ако подобно искане постъпи, ще предприема всички необходими законосъобразни действия в изпълнение на съответното искане”, заявява в официалното си съобщение министър Нихат Кабил.

Земеделският министър съобщава още, че по повод тези публикации е разговарял с главния прокурор Борис Велчев, от когото е получил „искрени извинения” за недоразумението, с което министърът е бил въвлечен като страна в широко обсъждания случай с връщането на гори на наследниците на Борис ІІІ.

„В разговора си с главния прокурор Борис Велчев настоях пред него да вземе съответните мерки, подобни недоразумения за в бъдеще да не бъдат допускани. Имам уверение от него за това”, заявява още Нихат Кабил.

Според оспорваната от земеделският министър публикация експертизите са показали, че с две от решенията на самоковската поземлена комисия на Симеон Сакскобургготски са върнати неправомерно около 4500 дка гори в повече. И според изданието през юли 2007 г. държавното обвинение е поискало от ведомството на Нихат Кабил отмяна на взетите решения и постановяване на нови.