В доклада на ЕК за България има празноти и неясноти
В доклада на ЕК за България има празноти и неясноти / netinfo

В доклада на Европейската комисия за напредъка на България има празноти и неясноти – това заяви в „Седмицата” на Дарик Светлин Михайлов, председател на Софийския градски съд.

В оповестения в сряда доклад се посочва, че напредъкът на страната ни в борбата с корупцията е недостатъчен и има опасност в бъдеще Европейската комисия да наложи на София санкции, ако не бъдат изпълнени препоръките на Брюксел.

Не може да се дава оценка на промяната на даден закон, преди той да започне да действа, обясни Светлин Михайлов. По повод препоръката в доклада за окончателното приемане на новия Гражданско-процесуален кодекс, председателят на Софийския градски съд подчерта: „Не смятам, че българското правораздаване е толкова забавено”.

В коментар на скандала със записа на водача на протестите в „Пирогов” и Димитър Желязков – Очите, Светлин Михайлов заяви, че „в приетите за доказани фактически обстоятелства няма яснота, има неверни съждения”. Шефът на МВР може да започне подслушване без санкция на съдия само в изключителни случаи, „когато е свързано с непосредственото разкриване на извършващо се престъпление”, обясни Михайлов. Тези действия се контролират от председателя на Окръжния съд – „броят се на пръстите на едната ми ръка”, обясни той, но подчерта, че са били основателни и се е стигнало до разкриване на престъпни схеми.

Към настоящия момент почти няма неотчетени пред председателя на Окръжния съд използвани специални разузнавателни средства. Записите се унищожават от служба ДОТИ, контролът отново е председателя на окръжните съдилища.

Според председателя на Софийския градски съд ако не се приемат необходимите спешни мерки в Закона за Търговския регистър, той няма да влезе в сила и след шест месеца.