В автомобилния бранш недоволстват от избора на Станимир Флоров за шеф на ДАИ
В автомобилния бранш недоволстват от избора на Станимир Флоров за шеф на ДАИ / снимка: БГНЕС, архив
В автомобилния бранш недоволстват от избора на Станимир Флоров за шеф на ДАИ
76451
В автомобилния бранш недоволстват от избора на Станимир Флоров за шеф на ДАИ
  • В автомобилния бранш недоволстват от избора на Станимир Флоров за шеф на ДАИ

Представители на автомобилния бранш изразиха безпокойство от възможността Станимир Флоров да оглави Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”. Флоров е предложен за поста от транспортния министър Ивайло Московски.  Основните опасения на бранша са свързани с липсата на опит у Флоров, който е бивш директор на ГДБОП.

Миналата година Станимир Флоров беше отстранен от поста си след като прокуратурата образува разследване срещу него за вземане на подкуп в особено големи размери. Малко след като се разбра за разследването срещу него, Флоров напусна официално системата на МВР като се пенсионира. Той е и един от най-приближените хора до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, с когото освен бивши колеги са и семейни приятели.

Основното опасение на бранша от евентуалното назначаване на Станимир Флоров за изпълнителен директор на "Автомобилна администрация" е, че Флоров няма опит в тази сфера и това ще спре започнатите реформи. Според Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка вече назрява негодувание срещу предложението на Ивайло Московски.

„На автомобилната администрация й трябва автомобилен човек, а не човек, който идва от друг сектор. Не съм запознат с качествата на Станимир Флоров, не мога да ги коментирам. Но обикновено там, където отива полицейски началник, става така, че всички пенсионирани полицаи започват да бъдат назначавани на работа, което ще спре реформите в „Автомобилна администрация”. Тук става едно налагане на някаква личност, която не виждаме по какъв начин ще ни помогне в реформацията на дейността”, коментира Иванов.

Красимир Лалов коментира, че в Националния съюз на българските превозвачи също са против назначаването на човек без опит в сферата на транспорта.

„Започва да ми намирисва на нещата от миналия парламент, когато един човек го правят шеф на ДАНС. Ако трябва да намерим работа на Станимир Флоров, надявам се, че неговите добри познати могат да му намерят в сферата, в която той е познавач. Надявам се това не е пътят към демокрацията, към прозрачността и ясните принципи”, заяви Лалов.

От автомобилния бранш коментираха, че се надяват изборът на изпълнителен директор на Автомобилна администрация да стане след обсъждане на подходящи кандидатури с всички заинтересовани страни.