/ БГНЕС
В шест села не успяха да изберат кмет и на втори тур. Там президентът ще насрочи провеждането на нови частични местни избори. Сред населените места, където не избраха кмет и на балотажа заради равен брой гласове, е пернишкото село Черна гора.

Това е втори подобен случай в областта, отчитат от местната избирателна комисия. Двамата кандидати са получили по 49,1% или по 83 гласа.

Междувременно се очакват окончателните резултати от втория тур на изборите.

Всичките 191 общински избирателни комисии са предали вече документите си в Централната избирателна комисия, след втория тур на местните избори и вече се извършва повторно въвеждане на данните, предаде БНТ. 8 ноември е крайният срок за обявяване на окончателните резултати от балотажа.

ГЕРБ ще има кметове в 11 областни града. ПП-ДБ - в 4 областни центъра - София, Варна, Благоевград и Пазарджик. БСП печели две кметски места - в Шумен и Русе, независими кметове ще имат в Разград, Перник и Силистра. "Има такъв народ" печели в Ловеч. Още на първия тур ДПС традицонно печели Кърджали.

100% обработени протоколи: ЦИК обяви новите кметове на България

Очаква се още днес от щаба на останалата втора в София Ваня Григорова да подготвят документи за оспорване на резултатите от балотажа. Пред БНТ Григорова заяви, че става въпрос по-скоро за проверка и уточни, че не тя, а коалицията, която я издига, оспорва резултатите. Екипът ѝ подготвя документите, за да може в рамките на седемдневния срок жалбите и сигналите да бъдат внесени в съда. По данни на ЦИК, малко под 5000 гласа делят Григорова от Васил Терзиев.

А в Хасково шест партии и коалиции поискаха касиране на вота за Общински съвет. Жалба за непризнаване на изборните резултати и отмяната на гласуването за органа на местното самоуправление е подадена в Административния съд в областния център. След репортаж на БНТ шест партии и коалиции от Петрич също поискаха касиране на изборите за общински съвет в града.
БНТ