Увеличиха с четири години присъдата на Жоро Милионера
Увеличиха с четири години присъдата на Жоро Милионера / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Пловдивският апелативен съд увеличи наказанието, наложено на подсъдимия Георги Енев, от 8 на 12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Прокуратурата протестира присъдата, наложена от Пловдивския окръжен съд.

Георги Енев е признат за виновен в това, че на 22 юни миналата година, в качеството си на охранител-инкасо и ръководител екип при "G4S Securе Solution", е присвоил близо 1,5 млн. лв., собственост на три банки и на охранителното дружество.

Апелативният съд в мотивите си е преценил, че при обсъждането на смекчаващите отговорността обстоятелства съставът на окръжния съд неправилно е приел като такова изразеното от подсъдимия съжаление за извършеното деяние, както и затрудненото му финансово състояние.

Към момента все още не става ясно къде са откраднатите близо 1,5 млн. лв.

При определянето на размера на наказанието лишаване от свобода съдът е надценил смекчаващите отговорността обстоятелства и е проявил прекомерна снизходителност, смятат магистратите от Апелативния съд. Отхвърлена е тезата и на адвоката на защитата Георги Кутрянски, който се опита да акцентира върху пропуските на охранителната фирма, дали възможност за планиране и осъществяване на обира.

Решението на Апелативния съд може да се обжалва пред ВКС в 15-дневен срок.

Други новини от Пловдив