Усложнена пътна обстановка в страната: Не пътувайте, ако не е наложително

/ БГНЕС
Усложнена е пътната обстановка в страната, силен снеговалеж има в Кюстендил, Пазарджик, София, както и в района на проход "Предел", Юндола, Попови ливади, Сатовча и Добринище (обл. Благоевград); Враца и Леденика (обл. Враца); Ловеч, Троян, Ябланица, Априлци, Шипково, "Троянски" проход (обл. Ловеч); Берковица (обл. Монтана), Видин, прохода "Шипка". Това съобщават от МВР.

Пътна полиция отправя апел към водачите да не предприемат пътуване, ако не е крайно наложително, заради обилния снеговалеж.
 
Жълт код за сняг и поледици - ето къде ще вали най-много
 
На места има закъсали товарни автомобили. Създадена е организация за изтеглянето им, така че да не пречат и да затрудняват движението.
 
За снегопочистване, временно е ограничено движението на МПС над 12 т по посока: АМ "Струма" от пътен възел "Бобошево" в посока София; АМ "Люлин" в посока изход София - водачите изчакват на място от 5-ти км при пътен възел. "Мало Бучино"; път Кюстендил - ГКПП "Гюешево"; път ГКПП "Калотина" - Сливница.
 
Поради катастрофирал товарен камион, временно е ограничено движението в изпреварващата лента при км 221 на АМ "Тракия" и то се осъществява в активната лента.

снегорин
БГНЕС

Обилен сняг вали и в района на автомагистрала "Хемус", там видимостта е намалена и заради падналата мъгла.
 
Временно се ограничава движението по пътя Видин-Монтана по околовръстния път на Монтана при км 10+590 поради изтеглянето на аварирал товарен камион. Водачите изчакват на място.

Пътят Кюстендил - Дупница при Черна нива е затворен за движение. Причината е аварирал камион на снегопочистващата фирма. Има множество блокирани МПС-та, потвърдиха от Областната дирекция на полицията. От Областно пътно управление уверяват, че цялата налична техника е на терен, но работата е много и е затруднена от обилния вече няколко часа снеговалеж в Кюстендилско.

Агенция "Пътна инфраструктура" ще санкционира пътноподдържащата фирма на АМ "Струма", отговорна за снегопочистването на магистралния участък на територията на област Кюстендил. Причината е констатирано закъснение при снегопочистващите дейности днес, съобщиха от агенцията. За по-бързото почистване на отсечката при снеговалежа е осигурена почистваща техника от други пътноподдържащи дружества.

Съвети: Какво да правим, ако закъсаме с колата в снега

зимна обстановка
БГНЕС

Шофьорите, на които днес им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. АПИ апелира шофьорите, на които днес не им се налага спешно пътуване в Северозападна България да се въздържат от пътуване. Водачите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили трябва да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи.
 
Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, уточняват от агенцията. При необходимост е възможно да се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на пътни инциденти.

Най-добрите зимни гуми за 2018 (ВИДЕО)
 
Около 200 снегопочистващи машини днес са на терен в района на столицата, обилният снеговалеж продължава и към момента. Предстои да започне и почистването на вътрешнокварталните улици, увери Дарик инж. Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат. По-голямо внимание се обръща на пътищата, които свързват съседни села със столицата, за да се избегне опасността от изолиране на населените места. Заледяване към момента в София няма, от инспектората обаче призоваха за шофиране с повишено внимание.

Летище София работи в зимни условия. Шест полета са пренасочени на резервни летища. Всички останали полети се изпълняват от и до летище София. Пистата се почиства периодично, възможни са известни отклонения в полетното разписание, предупреждават от пресцентъра на аерогарата.

Около 200 машини чистят снега в София

зимна обстановка
БГНЕС

БТА