Условията за провеждане на зрелостни изпити остават без промяна
Условията за провеждане на зрелостни изпити остават без промяна / БГНЕС
Няма да променят условията за провеждане на зрелостни изпити
21802
Няма да променят условията за провеждане на зрелостни изпити
  • Няма да променят условията за провеждане на зрелостни изпити

Няма да има промяна в реда и условията за провеждане на зрелостни изпити, тъй като практиката показва, че няма затруднения, които да не могат да бъдат преодолени. Това заяви заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милка Коджабашиева.

Според нея при по-внимателна работа от страна на училищните, регионалните и областните комисии тези затруднения могат да бъдат преодолени.

Към момента, за първи държавен зрелостен изпит по Български език и литература са подадени 5539 заявления, за втория, който е задължителен, но по избор на зрелостниците, са подадени 11306 заявления. Най-много заявления са подадени по география и икономика. Общо подадените заявления са 8059.

"Началниците на инспекторати са уведомени да насочат вниманието на директорите на училища, в които ще се провеждат зрелостните изпити върху внимателен подбор на квесторите, върху припомнянето на задължителните инструктажи, които се правят на квесторите, на зрелостниците, на учителите-консултанти както по чужд език, така и на тези, които ще работят с децата със специални образователни потребности", обясни Коджабашиева.

Един от основните акценти на заседанието бе и въпросът с организирането и провеждането на обучението в 13 клас: "Учениците, които ще бъдат в 13 клас през учебната 2009-2010 г., да преминат на задочна и самостоятелна форма на обучение, за учениците, които следва да бъдат в 12 клас, да могат чрез преструктуриране на учебното съдържание да усвоят тези знания и практични умения, които са предвидени в учебния план за 12 и 13 клас".

Заместник-министър Коджабашиева каза, че учениците, които ще бъдат 12 клас през учебната 2009-2010 г., ще завършат 12 клас с правото да продължат през учебната 2010-2011 в 13 клас. По този начин ще се избегне сливане на учебното съдържание.