Уролозите от Пирогов” няма да напускат
Уролозите от Пирогов” няма да напускат / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Уролозите от "Пирогов” няма да напускат
68968
Уролозите от "Пирогов” няма да напускат
  • Уролозите от "Пирогов” няма да напускат

Уролозите от „Пирогов", подали заявления за напускане, са обявили, че ще ги оттеглят и ще продължат да работят в лечебното заведение. Това е станало по време на разговор между тях и здравния министър д-р Таня Андреева. Министърът съобщи, че до десет дни ще бъдат ясни резултатите от проверката на Здравното министерство, която ще установи дали всички мотиви, изтъкнати като причина за недоволството на специалистите по урология, са истина.

Според заместник здравния министър проф. Чавдар Славов пък ръководителят на Комплекса по урология проф. Славчо Кънчев изобщо не е трябвало да бъде освобождаван от поста си. Ден, след като конфликтът в болницата ескалира, шефът на уролозите, заедно с директора на Отделението по анестезиология д-р Цветан Борисов бяха отстранени от работа. Два дни по-късно обаче директорът на „Пирогов" доц. Стоян Миланов предложи проф. Кънчев да бъде преназначен.

Фактът, че уролозите ще продължат да работят в „Пирогов" не решава изцяло проблема, категорична е д-р Андреева: „Решението за уволнението на д-р Борисов е на директора на „Пирогов". Той има право като изпълнителен директор и работодател. За мен е важно да изясним причините, довели дотук, напрежението да спадне и колегите уролози да могат да работят спокойно. Фактът, че има масово подаване на оставки, означава, че проблемът е много сериозен".

Очаква се до края на деня в Здравното министерство да постъпи разширеният доклад по случая, изготвен от директора на болницата доц. Стоян Миланов, допълни заместник здравният министър проф. Чавдар Славов: „Интересното все пак е, че това са над 30 души, които застават срещу един човек, който със своя характер, може би, иначе знаем, че е добър професионалист. По-важното е, че работата върви и пациентите не страдат".

По-рано през деня стана ясно, че през следващите три години страната ни ще изхарчи почти 16 млн. евро по проекти за подобряване на общото здравеопазване. Средствата се осигуряват от Норвежкия финансов механизъм, от Европейското икономическо пространство и една част - от държавния бюджет. Най-голяма част от предоставените финанси, около 10 млн. евро, ще бъдат похарчени за подобрен достъп и подобрено качество на здравните услуги в страната, включително и за услуги за репродуктивно здраве и за детско здраве.