Василев ще подпише финансовото споразумение, което ще даде реален старт България да поиска първите траншове от Плана за възстановяване и устойчивост
Ще продължим да взимаме важни за държавата решения. Това обяви преди началото на редовното заседание на Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков.

"Две от най-важните е, че вицепремиерът и министър на финансите (Асен Василев - бел. ред) ще бъде упълномощен да води преговори и да подпише финансовото споразумение по изпълнение за Механизма за възстановяване и устойчивост между ЕК и правителството. Това дава реален старт на възможността на България да поиска първите траншове от 13-те млрд. от Плана за възстановяване и развитие", обясни Петков.

"Ще определим органите и структурите, отговорни за изпълнение на Плана за възстановяване. С други думи - правим структурирането на този механизъм да стане реалност. Ето защо е важно да имаме работещо правителство и работещ парламент, защото тези 13 млрд. са само част от залога пред България да имаме политическа стабилност. Отделно министърът на земеделието (Иван Иванов - бел. ред) спомена и миналия път, че програмата за 16 млрд. всяко забавяне може да доведе до риск", поясни Петков.

"Продължаваме да работим целенасочено, така че българската икономика да получава средствата, които заслужава, както и реформите, които сме обещали", допълни още министър-председателят в оставка.