/ БГНЕС
След провала на днешното пленарно заседание заради липса на кворум управляващата коалиция остро осъди поведението на БСП и ДПС, които не се регистрират в пленарната зала.

Според председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова това поведение не е нормално и апелира всички отговорни свои колеги да бъдат солидарни и да дадат възможност парламентът да работи в интерес на гражданите.

"Днес Народното събрание не събра кворум. Имахме 119 регистрирани. Факт е, че кворумът е ангажимент на управляващото мнозинство. Тези трудни дни досега се справяхме успешно благодарение на отговорните народни представители в това Народно събрание. Справяхме се като пренебрегвахме и личните си проблеми, защото всички ние в такава сложна обстановка не сме защитени и сред нас има хора, които са засегнати от вируса. В днешния ден, когато лидерът на опозицията е в болница, ние разчитахме на повече отговорност и солидарност. Именно това означава политическо поведение с дългосрочна визия, а не само търсене на евтини дивиденти и не само търсене на някаква дребна политическа цел", каза Дариткова.

Според Валери Симеонов пък това е "пир по време на чума". 

"Мисля, че днешният ден е ден на поврат, водораздел. Ден, в който повече не би трябвало да има никакви заблуди по отношение на това коя политическа сила носи отговорността за държвата по силата на избора на своите избиратели и коя не носи никаква отговорност, а съществува благодарение на ефектната, бих казал повърхностна, политика от времето на следосвобожденска България, байганьовската политика. ДПС и БСП днес показаха окончателния си вид на лицемерни политици", критикува той.

"Има трима депутати от "Обединени патриоти" с Ковид, един е в тежко състояние, това се случва и с колегите от ГЕРБ и Воля. Сега ли трябва да се държат така? Така казват, че не ги интересува бюджетът, тежките проблеми на България. Те сега ликуват, тържествуват. Това се казва пир по време на чума. Днес ще прогледнат и слепите избиратели", прогнозира Симеонов.

"Надяваме се днес да е последният случай, в който ДПС и БСП демонстрират безотговорност. В техните редици ходеха без маски, нашите болни колеги са функция на това", посочи Искрен Веселинов.

От БСП пък настояха, че не разбират тона и обвиненията, които се хвърлят към тях, и бяха категорични, че няма да се регистрират.

"Това, което се случи днес, е още едно доказателство на това мнозинство, на управляващата партия да гарантират нормалната работа на парламента и адекватното управление на страната. Това е наша позиция, която сме изразявали неведнъж. Парламентът е изчерпан. Не разбираме тона, който се държи към нас и обвиненията, които бяха отправени. Нашата позиция за неучастие в регистрацията не е нова. Ние сме последователни. Това е принципна позиция, която нямаме намерение да променим. Всъщност обвиненията, че БСП е безотговорна са най-малкото неадекватни. Ние неведнъж предупреждавахме, че тази агония трябва да приключи", подчерта соцдепутатът Кристиан Вигенин.

Независимите депутати, които наскоро се отцепиха от БСП, също посочиха, че имат принципна позиция за регистрирането в пленарната зала, но днес ще обсъдят ситуацията с неработещия парламент и утре ще излязат с решение.
 

брифинг ГЕРБ патриоти
БГНЕС