/ БГНЕС
Българският екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса
Взето е решение да се продължи извънредната епидемична обстановка до края на юли, това стана ясно от здравния министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб и Здравното министерство след среща с министър-председателя Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев. Целта, по думите на Ананиев, е запазване на възможността на министъра, в зависимост от развитието на обстановката, да има условия за намаляване на нивото за разпространение на вируса.

„Решихме и да се засили контролът за спазване на противоепидемичните мерки и ще препоръчаме на областните щабове да засилят контрола, както и ако е необходимо, да въвеждат нови мерки в съответния регион. Ще им препоръчаме да намалят до минимум масовите мероприятия“, добави още той.

Ще се продължи с изготвянето на анализи за лицата, носители на вируса, на заразените, които са в болници, настанените в интензивни структури, лицата под домашна карантина, разпространението на коронавируса и др., каза още той.

16 души от ФК „Черно море” са заразени с COVID-19

Брифинг Щаб и здравно министерство
БГНЕС

Според министъра, първата вълна на COVID-19 още не е отминала, за да се говори за втора.

„Още се намираме в първата фаза на този вирус, за да има втора. Първо трябва да свърши първата фаза. Вижда се увеличаване на заболелите с коронавирус, така че трябва да има изчистване за едно определено време и осезаем спад на заразените, за да можем да кажем, че първата фаза е приключила“, коментира министър Ананиев.

Предстои издаването на заповед за подробно изясняване на носенето на защитни маски, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"Когато става дума за професионална изява, събитие, на което човек презентира, говорител е, дава пресконференция, говорител в телевизия, по това време, докато изпълнява задълженията си, може да е без маска", каза още Кунчев

Днес или утре ще бъде издадена и заповед за гражданите, които ще могат да влизат в България, както и за тези, които ще бъдат под 14-дневна карантина.

Брифинг Щаб и здравно министерство
БГНЕС


Междувременно беше съобщено, че български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. През май е започнало изпитване с лекарство, екипът е български, набрани са 30 пациенти. Клиничното изпитване са прави в 9 болници. Към края на месеца ще има първични резултати, допълни Кирилов.

Български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса

На въпрос за заболелите медици, здравният министър уточни, че в началото на появата на коронавируса заболеваемостта на медицински персонал у нас е бил по-голям. Той беше категоричен, че центровете за спешна медицинска помощ са осигурени с всички необходими предпазни средства. Когато се отзоват на сигнал за пациент, за който има съмнение, че е заразен с коронавирус, те са задължени да са оборудвани, при други заболявания - не. Но винаги, когато се тръгва към съответно лице, тази информация е налична и се знае степента, в която дадения пациент е контактен на коронавирус.

Вече е назначена проверка за смъртта на лекаря от Спешна помощ в София, каза още министърът.

На въпрос за тестовете проф. Тодор Кантарджиев уточни, че за да се приеме, че пациент е болен от коронавирус, трябва да има положителен лабораторен резултат и диагноза от лекар по епидемични показания и клинични данни. За да бъде изписан от болница или освободен от домашно лечение, пациентът трябва да има два отрицателни PCR теста.

Много често пациенти повече от месец продължават да отделят вирус, заради което се правят нови тестове. Но всеки положителен тест не се регистрира като нов случай, категоричен бе Кантарджиев. Министър Ананиев допълни, че в регистъра всеки човек влиза с уникално ЕГН и няма как да се дублира резултатът.

Ако се прави PCR тест с правилно взет материал в стандартизирана лаборатория и той е положителен, значи човек сто процента има вируса в себе си и може да заразява, каза проф. Кантарджиев. Ако днес човек е положителен, а утре отрицателен, това означава, че си положителен, добави той. Отрицателният тест означава, че не е взет добре материалът или материалът е лошо съхраняван и транспортиран, или става от недоброжелателно взимане на материал.

У нас има една референтна лаборатория и пет отрицателни теста да има в други лаборатории, не се зачитат, каза той.
 
Брифинг на Националния оперативен щаб и здравния министър

Брифинг на Националния оперативен щаб и здравния министър

Публикувахте от Новините на NOVA в Понеделник, 6 юли 2020 г.