Нови разкрития около Алена Щерк, която бе открита мъртва в неделя край Радомир, станаха ясни през последните 24 часа. Жената е подала три сигнала в полицията срещу бившия си приятел Виктор Спига, но нито една жалба. Данните са на МВР, след като от прокуратурата обясниха, че при тях подадени сигнали няма. А пред вестник "Телеграф" синът на Алена Щерк - Кристиян, разказа за упражняван тормоз от страна на Спига.

Проговори синът на убитата Алена Щерк

Първият сигнал на Алена Щерк срещу Виктор Спига е от началото на февруари тази година.В него тя казва, че била притеснявана от бившия си приятел. Мъжът е предупреден от полицията, а до официална жалба не се стига. Седмица по-късно  Щерк отново звъни на телефон 112 заради скандал между нея и Спига. Полицията не открива следи от насилие. Жалба отново не е подадена. За последно 47-годишната жена подава сигнал в полицията в началото на април, когато бившият й приятел не връща колата й в уреченото време. А от прокуратурата казват - без жалба, не могат да предприемат нищо.

„Домашното насилие, освен наказателно измерение, има и извън наказателното право. Знаете, че има и такъв Закон за защита от домашно насилие”, заяви говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова.

Според съдебния психиатър проф. Петър Маринов, до физическо насилие най-често стигат мъже, склонни към импулсивни действия и бърза проява на агресия. „Чувство на притежание. Твоят брачен или сексуален партньор е вещ. Не е човешки индивид”, посочи пред NOVA проф. Маринов.

Финансова криза, както и намеса от родители или приятели на двойката също водят до физическа агресия, допълни той. „Множеството удари по правило говорят за неудържим гняв и ярост. Което по-трудно се свързва с нещо много добре планирано, много добре извършено”.

„Има следи от козина и от белина. Вероятен способ за заличаване на следи, включително такива от кръв. Предстои да получим заключенията на съответните експертизи, за да  можем със сигурност”, посочи още говорителят на СГП.
 

Убийството на Алена Щерк: Водещата версия е ревност (ВИДЕО)

През изминалите дни стана ясно, че ревност е основната версия, по която работят криминалистите, разследващи убийството на IT специалистката. „Основните версии за убийството са ревност и бизнес интереси, но водещата версия е любовта“, заяви комисар Стойно Цветков – началник на отдел „Разследвания в СДВР“.

Причина за смъртта на Алена Щерк е тежка черепно-мозъчна травма, причинена от нанесени множество удари по главата й, съобщиха от прокуратурата. 

"Сигналът за изчезването на Алена Щерк е подаден от близки на убитата в петък. Първоначално разследването на случая е образувано за отвличане. В събота се налагаше много експедитивно да се действа, за да могат да бъдат обезпечени доказателствата, бе сформиран екип от прокурори. Иззети са данни от трафика за проследяване на мобилните телефони. Още в събота беше издадена Европейска заповед за арест до Италия за заподозрения", разкриха криминалисти и допълниха: "В хода на разследването е установено, че на 26 май вечерта тя е била при свои близки. Около полунощ се прибира у дома. Убита е или в гаража, или автомобила, в апартамента й няма следи за това". 

В нощта на убийството автомобилът на Алена се е движил между Перник и Радомир и обратно. "Това, което ни ориентира къде да търсим тялото е, че по посока пътуването до Радомир има забавяне в пътуването", обясниха от полицията. 



Задържаха бившия приятел на Алена Щерк

Виктор Спига е вменяем, категоричен е съдебният психиатър проф. Маринов. Той е осъзнавал какво прави, както и последиците от действията си. Може да му се губят само дребни детайли от обстановката.

„Той не е психично болен в тесния смисъл на думата. Ако говорим обаче за социална норма, тя е дълбоко - дълбоко прекрачена”, заяви съдебният психиатър.

Виктор Спига е арестуван в северноиталианския град Асколи Пичено от местната полиция в неделя вечерта. Той е задържан, докато се връщал в хотела, където се бил настанил. Конфискуван е и автомобил, нает от компания за коли под наем в София. До Италия той е стигнал през Гърция с ферибот, разкриха криминалисти. 

По информация от италиански медии, Виктор Спига е носел малък двуостър нож в момента на задържането си.

До дни местните магистрати ще решат дали да го екстрадират у нас по обвинение в убийство.
nova.bg