Ревност е основната версия, по която работят криминалистите, разследващи убийството на IT специалистката Алена Щерк. Тя бе открита мъртва в неделя край Радомир.

„Основните версии за убийството са ревност и бизнес интереси, но водещата версия е любовта“. Това заяви на брифинг комисар Стойно Цветков – началник на отдел „разследвания в СДВР“.

Причина за смъртта на Алена Щерк е тежка черепно мозъчна травма, причинена от нанесени множество удари по главата й, съобщават от прокуратурата. 

"Сигналът за изчезването на Алена Щерк е подаден от близки на убитата в петък. Първоначално разследването на случая е образувано за отвличане. В събота се налагаше много експедитивно да се действа, за да могат да бъдат обезпечени доказателствата, бе сформиран екип от прокурори. Иззети са данни от трафика за проследяване на мобилните телефони. Още в събота беше издадена Европейска заповед за арест до Република Италия за заподозрения", разкриха криминалисти. 

"Имаме официална информация, че заподозреният е задържан в Италия. По отношение на обвиненията, първоначалната информация беше за отвличане, затова и такова обвинение бе повдигнато. Вчера бе отрит трупа на жертвата и по него бяха открити находки от удари, множество удари по главата и травма, която е несъвместима с живота. Това наложи изменение на обвинението и беше подигнато ново такова, за убийство, извършено по особено жесток начин", разкри зам.-градския прокурор Иво Илиев. 

Относно мотива за убийството на Алена Щерк, от прокуратурата подчертаха, че  двамата с Виктор Спига са имали връзка, която са прекратили наскоро. 

"Основното беше да се намери тялото на жертвата и да се съберат доказателства за авторство на деянието. Към момента доказателствата сочат, че по всяка вероятност извършител на престъплението е именно бившият приятел на Алена, тъй като е установено, че тялото й е превозено с личния й автомобил до местността, където е намерено. В автомобила е открита кръв. Установено е, че впоследствие автомобилът е управляван от Виктор. Това са доказателствата, на които стъпваме в момента. Индикация за вината му е, че впоследстиве е напуснал страната", разкриха от прокуратурата. 

"Във връзка с настоящия случай, сигналът е подаден вечерта на 27 май в 6 РУ, във връзка с това, че близките й са изгубили връзка с нея. Започва разследване", разкриват от полицията. В хода на разследването е установено, че на 26 май вечерта тя е била при свои близки. Около полунощ се прибира у дома", разкриха от полицията последните мигове от живота на Алена Щерк.

"Убита е или в гаража, или автомобила, в апартамента й няма следи за това", категорични са от полицията. 

В нощта на убийството автомобилът на Алена се е движил между Перник и Радомир и обратно. "Това, което ни ориентира къде да търсим тялото е, че по посока пътуването до Радомир има забавяне в пътуването", обясниха от полицията. 

"Назначени са експертизи, включително и ДНК експертизи. Установено е, че имаме женски ДНК профил и мъжки ДНК профил по колата", разкри комисар Стойно Цветков от СДВР. 

"Заподозреният не се е качил на самолет, той е преминал границата на България с автомобил, който е взет под наем и е напуснал страната", обясни комисар Цветков появилата се информация, че заподозреният е напуснал страната със самолет заради планирано пътуване. 

Заподозреният Виктор Спига  бе арестуван в северноиталианския град Асколи Пичено от местната полиция в неделя вечерта. Той е задържан, докато се връщал в хотела, където се бил настанил. Конфискуван е и автомобил, нает от компания за коли под наем в София. До Италия той е стигнал през Гърция с ферибот, разкриват криминалисти. 

Паник бутонът е задйстван няколко пъти на сутринта след убийството. 
"Автомобилът е засечен в по-ранните часове между 1,30 ч и 4,00 ч. между Перник и Радомир, което води до извода, че евентуално, когато е оставяна колата, да са объркани дистанционните, вместо да се отвори вратата, в бързината да е натискано друго дистанционно", разкри още комисар Цветков какво вероятно е задействало паник бутона след смъртта на Алена Щерк. 

"Имало е пререкания и изблици от негова страна на ревност. Дамата се е занимавала и с латино и африкански танци", обясни още комисар Цветков.

Издадена е нова Европейска заповед за арест по актуалното обвинение, за да може заподозреният да бъде предаден в България. В случай, че той даде съгласие да бъде върнат, процедурата се съкращава до 3 дни и решението на съда няма да подлежи на обжалване, разкриват от дъравното обвинение.

"По отношение на адвоката, който се изявява медийно, той се е занимавал с делото по разделяне на бизнеса между пострадалата и обвиняемия", допълни комисар Стойно Цветков. Назначен му е служебен защитник, допълниха от прокуратурата.

Относно намирането на тялото на Алена Щерк от полицията обясниха: "Ние бяхме много близко до намиране на тялото. Една хубава гражданаска позиция, съдействаха приятели на Алена, те откриха тялото".

На този етап от разследването от полицията не коментираха дали заподозреният е имал помагач. 

Няма подадени сигнали за домашно насилие. 

Прокуратура на Република България, СДВР