Статистика показва, че през последните 10 години, над 340 000 българи са напуснали държавата, а населението на страната ни е намаляло с 800 000 души, предава NOVA.

„Този разговор се повдига сериозно веднъж на 10 години, когато мине преброяването. Хората решават да нямат повече от едно или две, много рядко стигат до три деца, това се дължи на пакет от обикновено някакви икономически причини.

„Преброяване 2021“: НСИ обяви колко души е населението на България (ВИДЕО/ГРАФИКИ)

Българчета се раждат, но се раждат на друго място. Тоест, хората мигрират, отиват да живеят на друго място и изпълняват своите репродуктивни планове навън”, коментира д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българската асоциация по  семейно планиране и сексуално здраве.

Децата, родени извън България, се връщат у нас само сезонно, за да видят бабите си дядовците си , обясняват още от асоциацията. „Нещо, което хората искат е сигурност. Доходите са важно нещо, но хората искат по-скоро да имат работа, която да ги мотивира и удовлетворява, която им носи добро заплащане и сигурност във времето”, допълни д-р Стаменкова.

По информация на Асоциацията за семейно планиране, в по-малките населени места, работодателите си позволяват да освобождават от работа жени в майчинство.

„Намират някакъв начин да го направят под някаква форма, която предполагам, че не е нелегална, но създава усещането за несигурност”, обобщи д-р Стаменкова.
nova.bg