Търсят мястото на следствието
Търсят мястото на следствието / netinfo

Със съдействието на холандския министър на правосъдието ще бъде изготвена от бившия главен прокурор на Холандия експертиза, която да получи европейско партньорство и да отговори на въпроса какво да се прави със следователите в България. Това съобщи в Габрово министърът на правосъдието Миглена Тачева. "Трябва да намерим онзи баланс, който ще даде възможност нашите следователи за бъдат натоварени с работа и от друга страна България да изпълни ангажиментите, които е поемала, когато е ставала член на Европейския съюз", каза министър Тачева .

Тя информира, че е провела среща с ръководителите на следствените служби в страната, от която е станало ясно, че те са против реформа, но искат по-голяма натовареност с дела.

Според Тачева може да се да направи структурна промяна, така че да са дадат на следователите дела, които да гледат - например производствата с непълнолетни. По този начин ще се изпълни европейската конвенция за закрила на детето, която твърди, че трябва да има специализирани органи за работа с деца.

"Искам да успокоя следователите, че няма да направим нещо против тях. Всяка една реформа се прави за тях и от тях. Който и да дойде министър на правосъдието, ако няма съдействието на магистратите, нищо не можем да случим в тази държава", каза още министър Тачева.