Твърденията на опозицията за средствата от ЕС - тотална лъжа
Твърденията на опозицията за средствата от ЕС - тотална лъжа / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Твърденията на опозицията за нулева усвояемост на европейските средства са тотална лъжа или проява на некомпетентност на хора, които са управлявали и имат претенцията да управляват. Това заяви премиерът Сергей Станишев по време на дебатите по вота на недоверие.

Опозицията да не злоупотребява с европейските фондове в политическата празна риторика, призова министър-председателят.

Премиерът посочи, че само за първата година от членството си България е получила от ЕС с 500 милиона лева повече отколкото е платила като вноска на Съюза. По думите му страната ни е в челните позиции сред другите страни от ЕС по отношение на одобряването на всички изисквани документи, за да започне усвояването на средства.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев също отхвърли обвиненията, че Еврокомисията е спряла парите ни заради скандала във Фонд „Републиканска инфраструктура”. България не е ощетена с нито един лев от ЕС, никой не ни е наложил санкции, няма спрени транспортни проекти, заяви министър Мутафчиев.

Министърът на икономиката Петър Димитров попита парламентарната опозиция защо е в коалиция с един политик, визирайки Бойко Борисов, който е извън парламента, но е единственият български политик, разследван от Американския конгрес.

Над 330 сигнала за корупция са внесени в прокуратурата от парламентарната антикорупционна комисия, съобщи председателят й Бойко Великов по време на дебатите за вота на недоверие. Великов каза още, че 36 от разгледаните корупционни сигнали са приключили с внасяне на обвинителен акт. По 130 от тези сигнали проверките продължават.

От ДПС и НДСВ подчертаха усилията на последните две правителства с тяхно участие да се преборят с корупцията и изредиха предприетите правителствени и законодателни мерки. Депутатът от левицата Николай Камов, който подкрепя вота на недоверие, опонира, че не вярва на управляващите. Не виждам лидерство и воля в правителството срещу корупцията, завърши Камов.