/ ThinkStock/Getty Images
ТУЕС остава в структурата на Техническия университет
96795
ТУЕС остава в структурата на Техническия университет
  • ТУЕС остава в структурата на Техническия университет
Протести в защита на Технологично училище Електронни системи“ (ТУЕС) няма да има. Учебното заведение остава в структурата на Техническия университет. Директорът на училището няма да преподписва трудовия си договор с началника на Регионалното управление на образованието. Това са се разбрали на днешната среща представителите на Обществения съвет и на Асоциацията на завършилите ТУЕС, от една страна, и на образователното ведомство, от друга.
 
Напрежението между тях възникна преди дни, когато директорът на ТУЕС доц. Стела Стефанова отказа да преподпише трудовия си договор с началника на Регионалното управление на образованието. Според представителите на Обществения съвет това искане от страна на МОН означаваше изваждането на училището от структурата на Техническия университет.

Родители и завършили ТУЕС настояват статутът на училището да не се променя
 
От образователното ведомство са поели ангажимент за търпимост към сегашната ситуация, докато не бъдат направени промени в нормативната уредба. Това каза на брифинг след срещата министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
 
"Ще сформираме работна група. Министерството на образованието и науката е започнало вече работа по промени в Закона за висшето образование. Тези промени най-вероятно ще засегнат и модела на академично самоуправление. Когато говорим за отговорност на директора, знаете, че всички директори на училища са отговорни към централната изпълнителна власт. Ние ще обсъдим и въпроса за отговорност към ректорите, за регламентирани правоотношения с ректора, но това ще стои в контекста на въпроса за отговорността на самите ректори. Тези промени в закона ще бъдат подчинени на концепцията да се запази сегашният модел", обясни министърът.
 
Измененията ще са в Закона за висшето образование, но с тях ще бъде променен и Законът за предучилищното и училищното образование. Те ще са насочени към запазване и разпространяване на успешния образователен модел, поясни Светослав Сотиров от Обществения съвет на ТУЕС.
 
"Аз искам най-вече да успокоя родителите на учениците - всичко ще остане, както е било до момента. Училището ще остане в структурата на Техническия университет. Ще продължим да се ползваме от академичните кадри като преподаватели, учителите също да са спокойни", каза Сотиров.
 
Работната група, в която ще участват представители на всички заинтересовани страни, трябва да подготви законовите промени до края на юни, когато ще бъдат предложени на обществено обсъждане.