Родители настояват учебното заведение да остане в структурата на Техническия университет, за да се запази успешният образователен модел, прилаган там
Родители настояват учебното заведение да остане в структурата на Техническия университет, за да се запази успешният образователен модел, прилаган там / Thinkstock/Getty Images
От Регионалното управление на образованието са отправили покана към директора на Технологично училище „Електронни системи“ учебното заведение да приведе трудовите си правоотношения в съответствие със Закона за предучилищно и училищно образование
Родители и завършили ТУЕС настояват статутът на училището да не се променя
96710
Родители и завършили ТУЕС настояват статутът на училището да не се променя
  • Родители и завършили ТУЕС настояват статутът на училището да не се променя
550 родители на ученици в Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) излязоха с отворено писмо до министъра на образованието и други институции с искане учебното заведение да остане в структурата на Техническия университет. Те твърдят, че от МОН настояват то да бъде извадено от там, а това според Обществения съвет, Асоциацията на завършилите ТУЕС и родителите ще доведе до редица негативи и ще унищожи успешния образователен модел, прилаган там. Ако проблемът не се реши, те са готови да излязат и на протест.

Няма и не се предвижда промяна на статута на ТУЕС, категорични са от образователното ведомство. Според тях разпространяваната информация за подобни действия е манипулативна.
 
Технологичното училище Електронни системи“ е с 30-годишна история и е сред най-успешните у нас, когато говорим за подготовка на кадри за IT сектора. Създадено е през 1988 г. към ТУ-София (тогава Висш машинно-електротехнически институт "Ленин"). Проблемът идва от там, че в новия закон за предучилищното и училищното образование има празнота по отношение на такъв тип училища, обясни Светослав Сотиров от Обществения съвет на ТУЕС.
 
Светослав Сотиров: "Това е основният проблем на училището, тъй като МОН се опитва да го извади от структурата на Техническия университет и да го прехвърли към структурите на РУО (Регионално управление на образованието), където са всички останали училища. Ние сме категорично несъгласни, тъй като това на практика ще разруши образователния модел на ТУЕС като специализирано училище".
 
По думите на председателя на Асоциацията на завършилите ТУЕС Явор Трифонов негативите от подобна промяна могат да се обобщят в няколко насоки, свързани с невъзможността да се прилагат редица успешни модели.
 
Явор Трифонов: "На първо място възможността да се създава по-гъвкав, по-специализиран и по-фокусиран учебен план, насочен към специфичната подготовка, поради която завършилите сме идвали тук, а пък родителите са насочили децата си към това училище. На второ място освен възможността да се преподават по-специализирани предмети, ние се възползваме от това, че от Техническия университет при нас идват висококвалифицирани преподаватели, университетски преподаватели, които могат да водят тези занятия. Освен тях, чрез ТУ ние имаме способността да привличаме не само университетски и академични преподаватели, но и практици от индустрията, което на практика би било невъзможно, ако се въври по каналния ред. На четвърто място, ТУ разполага със страхотна база - лабораторна, физкултурна, почивна и т.н., от която училището също се възползва".
 
За направеното до момента разказва председателят на обществения съвет Пламен Барух: "До момента сме изписали може би вече десетки писма до различни видове институции. Тъй като ние сме хора от IT бранша и сме юридически недобре подготвени, подадохме на две независими адвокатски кантори да изготвят правен анализ от момента на създаване на училището през всичките промени на законите, през годините до текущата версия на закона. Двете кантори излязоха с едно и също заключение: в момента законът има юридически вакуум за дефинирането на такъв тип училище. Единственият начин да се реши този вакуум е чрез промяна в съществуващия закон. Изглежда най-простото решение е с клауза в допълнителните разпоредби към закона, с която да се квалифицира училището като училище изключение. Но най-доброто решение е да се сформира работна група с експерти на МОН, с представители на ТУ и на училището, с представители на родителите, с представители на юридическите кантори, така че да може да се намери най-правилното решение".
 
Такава работна група е поискана още през септември, но все още не е сформирана, обясни Светослав Сотиров. Затова родителите излязоха с Отворено писмо до министъра на образованието и други институции, в което настояват за трайно решение на проблема. До момента то е подписано от 550 души. Исканията подкрепя и директорът на ТУЕС доц. Стела Стефанова.
 
Доц. Стефанова: "Повече от 25 години от моя живот са били в посока на изграждане на този образователен модел. На всички младежи, които говориха преди малко, аз съм била техен преподавател или съм била заместник-директор, а сега - директор на това училище. Изключително съм благодарна за подкрепата на обществения съвет на училището и на Асоциацията на завършилите, защото това са хората, на които мога да се опра. Аз вярвам в две каузи - в нашите ученици, които в момента са в ТУЕС, и тези, които са завършили и винаги ще ни подкрепят. Вярвам в това, че ще ни подкрепят и знам, че ще доведем нещата до успешен край".
 
От Министерството на образованието изпратиха писмено становище, в което се казва, че не са предприемани никакви действия спрямо ТУЕС и училището в Правец, което е със същия статут. Единствено началниците на регионални управления на образованието са отправили покана към директорите на двете училища да приведат трудовите си правоотношения в съответствие със Закона за предучилищно и училищно образование, т.е. да са в правоотношение с началниците на РУО. В Правец това се е случило.
 
Няма и не се предвижда промяна на статута на ТУЕС, поясняват от МОН. Според обществения съвет на училището обаче, за да се реши проблемът в цялост е необходима промяна в закона, където да се допълни текст, че могат да съществуват училища в структурата на университети.