Тръмп и Юнкер се споразумяха за преодоляване на търговския конфликт

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и президентът на САЩ Доналд Тръмп
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и президентът на САЩ Доналд Тръмп / БГНЕС
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президентът на САЩ Доналд Тръмп обявиха, че са постигнали споразумение, слагайки край на месеци търговски конфликт между Вашингтон и Брюксел, който доведе до взаимни наказателни мита, предадоха Франс прес и Ройтерс.

САЩ и ЕС постигнаха споразумение, заяви Юнкер, а Тръмп уточни, че двете страни искат да се стремят към "нулеви мита, нулеви нетарифни бариери и нулеви субсидии" в търговския си обмен на индустриални стоки, с изключение на автомобилния сектор. ЕС незабавно ще увеличи вноса си на соя от САЩ, изрази задоволство Тръмп, който обеща да преразгледа въпроса за американските мита върху европейския алуминий и стомана.

Жан-Клод Юнкер: САЩ и Европа са съюзници, не неприятели

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и президентът на САЩ Доналд Тръмп
БГНЕС

"Ще работим по намаляване на бариерите и увеличаване на търговията на услуги, химически продукти, фармацевтични продукти, медицински продукти", добави той.

САЩ и ЕС ще работят съвместно за реформиране на Световната търговска организация (СТО), обяви Тръмп.

"Ще работим тясно с партньори, които споделят идеите ни за реформиране на СТО и работа по проблема на нелоялните търговски практики, включително кражбата на интелектуална собственост, принудителното прехвърляне на технологии, индустриалните субсидии, изкривяванията, които се пораждат от държавните фирми и свръхкапацитета", заяви президентът на САЩ.

15 юли: ЕС е „неприятел”, заяви Тръмп, а Туск възрази: „ЕС и САЩ са най-добри приятели”

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и президентът на САЩ Доналд Тръмп
БГНЕС

С тези думи той визира пряко Китай, с който САЩ започнаха търговска война, в която критикуват именно тези практики, отбелязва АФП.

Юнкер подчерта, че той и Тръмп са се договорили да не се въвеждат нови мита докато текат преговорите, по които незабавно се създава работна група. Той определи срещата като добра и конструктивна.

15 юни: Тръмп ми каза „Вие сте брутален убиец”, съобщи Юнкер

Тръмп беше заплашил да наложи 25-процентни мита върху вноса на автомобили, което щеше да засегне европейски фирми като BMW (Бе Ем Ве) и Volkswagen (Фолксваген).

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и президентът на САЩ Доналд Тръмп
БГНЕС

БТА