/ Guliver/Getty Images
Доналд Тръмп очаква „нещо много положително“ от срещата с Юнкер
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европейският съюз и Съединените щати не са неприятели, а съюзници и трябва да работят заедно. В същото време американският президент Доналд Тръмп каза, че очаква нещо много положително от срещата с Юнкер, предадоха АФП и Ройтерс.
 
15 юли: ЕС е „неприятел”, заяви Тръмп, а Туск възрази: „ЕС и САЩ са най-добри приятели”

Двамата направиха тези изявления преди днешните им разговори в Белия дом. "Ние сме близки партньори, съюзници, а не неприятели и трябва да работим заедно", отбеляза Юнкер. Тръмп изрази надежда, че минимумът, който желае, е взаимност в търговията със съюзниците.

Според АФП с тези думи двамата дават сигнал за успокояване на отношенията преди срещата им на четири очи, на която ще се опитат да предотвратят търговска война.

15 юни: Тръмп ми каза „Вие сте брутален убиец”, съобщи Юнкер

Междувременно говорителят на Жан-Клод Юнкер Маргаритис Схинас съобщи в Twitter, че председателят на Европейската комисия и президентът на САЩ Доналд Тръмп имаха продуктивна среща, съобщаваАФП.
 
На тази среща Тръмп е постигнал отстъпки от ЕС за избягване на търговска война, пише в. "Уолстрийт джърнъл", който се позовава на присъствал на срещата представител на ЕС, предаде Ройтерс.
 
Юнкер и европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом са се съгласили да работят със САЩ за понижаване на митата от двете страни и повишаване на американския износ на втечнен природен газ и соя за Европа. Те също така са се съгласили на уеднаквяване на регулаторните норми за по-добър достъп на медицинска апаратура до европейските пазари.
 
Делегациите на САЩ и ЕС още работят по формулировката на съвместната си декларация, в която ще се спомене спорният въпрос за автомобилните мита.
БТА