Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер / БГНЕС, архив
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп го е нарекъл "брутален убиец" на срещата на Г-7 в Канада в края на миналата седмица, предаде Ройтерс.

Вчера в реч в областния парламент на Бавария Юнкер, който също участва в разговорите на Г-7, разказа за срещата си с Тръмп.

"Миналата седмица Тръмп ми каза: Жан-Клод, Вие сте брутален убиец", заяви Юнкер, който е бивш премиер на Люксембург. "За пръв път Люксембург се превръща в такава опасност за САЩ. Мисля, че го е казал като комплимент, но не съм сигурен."

Жан-Клод Юнкер
БГНЕС, архив

Тръмп отхвърли комюнике на Г-7 с туит

Срещата на Г-7 не доведе до затваряне на увеличаващата се пропаст между САЩ и другите сили, много от които Тръмп обвинява във водене на търговска политика, третираща несправедливо Щатите.

Вашингтон обвини канадския премиер за провалената среща на Г-7

Вчера държавите от ЕС единодушно подкрепиха план за вносни мита на стойност 2,8 милиарда евро за американски продукти в отговор на митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий от съюза, казаха източници от ЕС.


От 1 юни: САЩ налагат мита за стоманата и алуминия от ЕС

"Не може да оставим митата без отговор. Не съм настроен за война, но не приемам да ни диктуват отнякъде другаде какво да правим в Европа", заяви Юнкер. "Това е назависим континент. За това са се борили немалко хора."
БТА