Тръгва битка за висши постове в съда
Тръгва битка за висши постове в съда / снимка: sxc.hu

Битката за ключовите постове в съда започва. С нови шефове в близките месеци ще се сдобият четири от шестте апелативни съдилища в страната (в София, Пловдив, Велико Търново, както и военноапелативният съд), а в края на май Висшият съдебен съвет (ВСС) ще обяви конкурс за наследник на Лазар Груев като председател на Върховния касационен съд.

Кандидатите за някои постове вече са известни, а за други магистратите още гадаят кой ще се включи в състезанието. Любопитното е, че някои от имената се повтарят, пише вестник "Преса".

На последното си заседание на 17 април ВСС откри надпреварата за нов председател на апелативния съд в София (САС) - мандатът на Веселин Пенгезов изтича през юни. Самият Пенгезов е заявил желанието си да кандидатства и за втори петгодишен мандат. Като негови конкуренти засега магистрати спрягат заместника му Стефан Гроздев, председател на търговското отделение на съда, и Богдана Желявска - заместник-шеф на Софийски градски съд, тя ръководи гражданската колегия там. Дамата е сочена като фаворит в надпреварата, но кандидатури официално ще започнат да постъпват през май.

Стефан Гроздев е и сред спряганите за наследник на Лазар Груев, показва допитване на "Преса" в съдийските редици. За разлика от останалите началници в системата, мандатът на тримата големи е по-дълъг - седем години, и те нямат право на повторен такъв.

Възможен кандидат за този пост е също Ванухи Арекелян, наскоро избрана от ВСС за шеф на Варненския апелативен съд. Тя няма да е първата, бързо сменила един ръководен пост с друг, по-висок. Новият градски прокурор на София Христо Динев изкара по-малко от половин година начело на столичната районна прокуратура, преди да израсне в йерархията. Наследникът на Груев трябва да бъде избран най-късно през септември, но самият той ще напусне поста през ноември, когато изтича мандатът му.

Изборът за Апелативен съд-Пловдив вече е насрочен за 29 май. В него сили ще мерят сегашният шеф Георги Чамбов, подкрепен навремето от Груев, и пловдивчанката Магдалина Иванова - заместник-шеф на окръжния съд в града, докато го оглавяваше Сотир Цацаров. Сева Иванова е и.д. председател.

Тръгват също конкурсите за председатели на апелативния съд във Велико Търново и на военноапелативния съд. През 2014 година ще бъдат сменени 125 началници в съда и прокуратурата.