Тримата, опитали да продадат контейнер с цезий, остават в ареста
Тримата, опитали да продадат контейнер с цезий, остават в ареста / снимка: DarikNews.bg, Пловдив
Тримата, опитали да продадат контейнер с цезий, остават в ареста
37003
Тримата, опитали да продадат контейнер с цезий, остават в ареста
  • Тримата, опитали да продадат контейнер с цезий, остават в ареста

Най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” определи Пловдивският окръжен съд на тримата задържани от Асеновград, опитали да продадат радиоактивен контейнер с цезий. Те са обвинени в тежки умишлени престъпления и според съда има реална опасност да се укрият или да извършат други такива.

Срещу тартора на групата 59-годишният управител на фирма „Асмел” ООД Тенчо Николов, Костадин Василев - 47 години и 70-годишния Петко Бараболов са повдигнати обвинения за придобиване, държане, превозване и пренасяне на опасни вещества - ядрен материал. По непотвърдена информация, в момента на задържането им, те са имали среща с купувач - агент на ДАНС под прикритие. Тримата му предложили стоката за хиляди долари.

„Задържаните отказват каквато и да е информация”, каза наблюдаващият случая прокурор Марин Пелтеков. Между тях няма роднинска връзка. „Предстоят разпити, за да се установи от къде е взет цезия и каква е ролята на всеки от тримата за пласирането му”, уточни прокурорът.

Тримата мъже са били следени и подслушвани  от дълго време. Преди около месец в Окръжна прокуратура е образувано дело срещу тях. И тримата са с чисто съдебно минало и не са осъждани, каза адвокатът на Костадин Василев, Георги Спасов. По думите му, те не са знаели точно какво се случва. Той заяви, че тримата са приятели от квартала, но отказа да коментира от къде са се сдобили с цезия. Според него няма доказателства, че те са участници в организирана престъпна група.

Заседанието на съда се проведе при закрити врата заради използването на СРС-та.

 

На 8 януари полицията в Пловдив разби престъпна група и арестува тримата с обвинението, че опитали да продадат радиоактивен контейнер, в който съхранявали опасното вещество цезий. Групата бешe задържана при проведена операция на територията на Пловдив, реализирана от служители на ГДБОП, териториалното звено на ДАНС и на ОД на МВР-Пловдив.