/ ФБ/ИТН
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира и остро критикува в профила си в социалните мрежи решението на министър-председателя Кирил Петков да обяви дарителска кампания, с която да помогнем финансово на Украйна за закупуване на боеприпаси.

Вчера премиерът призовава всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като него една заплата. "Изпращането на военна помощ за Украйна изисква политическо, но и обществено единство. В публичното пространство има много крайни мнения по тази тема. Мисля, че е време да обърнем тази обществена енергия в реални действия", заяви Петков.

Петков призова българите да дарят по една заплата за закупуване на боеприпаси за Украйна

"Идеята на Кирил Петков, който е министър-председател, българите да даряват пари за оръжие за Украйна, е най-чудовищната глупост, която съм чувал. Трябва да се даряват пари за спасяване на човешки животи, а не за закупуване на оръжия. Това с оръжието е работа на държавата, а не на обикновените хора", посочи Трифонов. 

И допълни: "Тъй като силата е в истината, ще ви кажа един факт. Моят екип е автор на идеята за благотворителната кампания “Българската Коледа”. И по-конкретно - Росен Петров, когато работеше за нас. И когато президент беше Георги Първанов в първия си мандат. Ние я правихме в началото, сега други хора я правят. Но “Българската Коледа” съществува и до днес и е помогнала на хиляди деца. Извинете - българският народ е помогнал на хиляди деца. И това е достойно, човеколюбиво и правилно". 



България решава дали да изпрати военна помощ за Украйна

Днес в късния следобед управляващата коалиция се събира на извънреден коалиционен съвет. 

Лидерите на партиите трябва да решат спорния въпрос ще изпрати ли България оръжие към Украйна и какви биха били стъпките на властта. 

От „Демократична България” и „Има такъв народ” са „за” военна помощ за Украйна, а от БСП – твърдо против.