/ Thinkstock/Getty Images
„Топлофикация София“ няма да връща пари на засегнатите от голямата авария в столицата. Просто абонатите на топлорайон „София-Изток“ няма да дължат заплащане на дружеството за дните без топлоподаване, независимо че в този период то може изцяло да е липсвало, да е прекъсвало или да е било само влошено. Това ще важи само за абонатите в засегнатите източни квартали, но не и за другите райони на София, където топлоподаването беше възстановено в законовия срок.

Възстановено е топлоподаването в столичните квартали
 
Според изпълнителния директор Георги Беловски този подход е коректен и справедлив и отделно пари за обезщетения няма да се плащат. Това ще предложат от „Топлофикация“ на следващото заседание на Столичния Общински Съвет, което е на 23 февруари.
 
По думите му хората не трябва да подават жалби, а намаляването на сметките ще става по служебен път:
 
"Ще бъде под формата на намаляване на сметката за месец февруари с дните, за които не е имало топлоподаване в съответния жилищен район или сграда, с конкретно посочено във фактурата парично изражение. За тези дни няма да се начислява енергия, независимо че тя е влязла някъде в някои блокове като някакво количество", каза Беловски.

Престъпна небрежност или саботаж в Топлофикация-София?
 
В отговор на призива на националния омбудсман Мая Манолова, според която хората трябва да подават жалби за обезщетения до 1 март, той обясни:
 
"Всеки има право на мнение, ние не можем да удовлетворим мненията на всеки, който се изказва по темата. Това, което предлагаме, считаме, че ще бъде достатъчно справедливо, достатъчно логично, обхващащо достатъчен брой хора в желание за още и още", каза той.
 
Точният размер на намаляването на сметките за февруари, тепърва ще се изчислява и ще бъде съобразен с конкретното потребление, посочиха още от "Топлофикация София".

Столична община ще сезира прокуратурата за аварията в Топлофикация-София